5 akcií, na ktoré sa v súčasnosti spolieha finančník Carl Icahn!

Po tom, čo sme si pred pár dňami priblížili akciové portfólio investora Georga Sorosa, sa dnes pozrieme na akcie, ktorým verí známy finančník Carl Icahn.

V poslednej dobe sa jeho meno spájalo najmä s akciami spoločnosti Apple, ktoré ako uviedol na sieti Twitter, nakúpil z dôvodu „chrumkavej ceny“.  Icahnove portfólio však zdobia aj iné akciové kúsky, ktoré už stihli zaznamenať slušné výnosy. Poďme sa na ne spoločne pozrieť:

Ako sa nám podarilo zistiť, pár dní dozadu Carl Icahn ešte rozšíril svoj podiel v energetickej spoločnosti Chesapeake Energy Corporation, a to o jeden percentuálny bod na 9,98 %. Podľa údajov amerického burzového dohľadu (SEC) tak Icahn drží 66,5 milióna akcií Chesapeake Energy.

Ide o americkú spoločnosť, ktorá sa zaoberá prieskumom a ťažbou zemného plynu a ropy. Na konci roka 2012 prevádzkovala viac ako 45 tisíc aktívnych vrtov.

Ďalšou spoločnosťou, ktorej akcie zdobia Icahnove portfólio, je Federal-Mogul, nadnárodný dodávateľ pre automobilový priemysel. Spoločnosť so sídlom v Southfielde vyvíja a zároveň distribuuje technológie, ktorých cieľom je znížiť spotrebu paliva, emisií a taktiež zvýšiť bezpečnosť vozidiel. Federal-Mogul v druhom kvartáli dosiahol zisk 56 miliónov dolárov (57 centov/akciu).

Netfllix je americká spoločnosť, ktorá pôsobí v troch hlavných segmentoch, a to domáci streaming, medzinárodný streaming a dodávky DVD pre predplatiteľov. Po tom, čo tu Icahn začiatkom roka získal 10 %-ný akciový podiel, už zarobil zhruba miliardu dolárov. Stačí sa pozrieť na graf nižšie!

Vývoj akcií Netflix za posledný rok

Podobne ako investor George Soros, aj Icahn drží podiel v spoločnosti Herbalife, ktorú nedávno investor Bill Ackman označil za ďalšiu pyramídovú hru. Icahn má v Herbalife 16 %-ný podiel, čím sa stáva najväčším individuálnym akcionárom. Herbalife je MLM firma (multi-level marketing) založená v roku 1980, ktorá sa zaoberá predajom produktov v oblasti zdravej výživy, redukcie hmotnosti a starostlivosti o pleť.

Ako poslednú stálicu z Icahnovho portfólia si predstavíme WebMD, americkú spoločnosť, ktorá poskytuje online informácie z oblasti zdravia. Jej verejné webové portály ľudí informujú o wellness, zdravom životnom štýle ale aj rôznych chorobách a ich symptómoch.

Icahn, ktorý sa po akciách WebMD začal obzerať v druhej polovici roka 2011, v tejto firme získal zhruba 10 % podiel. Kým v tom čase vystupoval ako bežný akcionár, dnes sa už javí ako veľmi tichý partner. Ako vidieť na grafe nižšie, ešte koncom minulého roka sa akcie WebMD obchodovali za 14 dolárov, dnes stoja viac ako 30 USD!

Ročný vývoj akcií WebMD
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre