Hrozba útoku na Sýriu posiela indickú menu na rekordné minimum!

Kým v júni museli Indovia za jeden americký dolár zaplatiť 58 rupií, po dnešku je to až rekordných 69 rupií za dolár. Úroveň, ktorá bola pred pár týždňami nemysliteľnou, sa v dnešnom ázijskom obchodovaní stala skutočnosťou.

Tretia najväčšia ekonomika Ázie sa pasuje s rekordným deficitom bežného účtu platobnej bilancie, ktorý v uplynulom fiškálnom roku dosiahol až 4,8 % hrubého domáceho produktu.

Deficitnému zahraničnému obchodu Indie nepraje ani súčasná cena ropy, ktorá je po hrozbách amerického útoku na Sýriu opäť drahšia. Vyššie ceny ropy sa totiž podpíšu pod robustnejší indický import a tým ešte vyšší deficit!

Dnes ráno sa cena za barel ropy Brent vyšplhala až na 115 dolárov, čo je najvyššia úroveň za viac ako 2 roky. O viac ako jedno percento dnes dražie aj ropa WTI, ktorá sa obchoduje za 110 USD/barel.

Načasovanie pre indickú menu nemohlo byť horšie. Navyše, po tom, čo americká centrálna banka (FED) pripustila zredukovanie svojej ultra-uvoľnenej menovej politiky, sa svetové investičné fondy stiahli z rozvíjajúcich sa trhov, vrátanie Indie. Tretia najväčšia ekonomika Ázie tak prichádza o zahraničný kapitál, čo okrem indickej meny pociťujú aj akcie a dlhopisy.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre