Banky sa ešte majú na čo tešiť, naznačuje ratingová agentúra

Vplyv finančnej a následne dlhovej krízy je ešte stále cítiť v súvahách bánk, hovorí Stefan Best, ekonóm ratingovej agentúry Standard & Poors.

Ako upozorňuje, zo 100 finančných domov v Európe majú až dve tretiny pridelený negatívny výhľad, čo znamená, že ďalšie zníženie ratingu je viac než pravdepodobné.

Best však tvrdí, že protiváhou k týmto nepríjemných hodnoteniam môže byť prispôsobenie obchodných modelov bánk a taktiež posilnenie kapitálovej základne. Okrem toho by sa podľa Besta mali snažiť znížiť náklady na refinancovanie.

Minulý mesiac sa ratingovka Standard & Poors zahryzla do úverových známok niekoľkých európskych bánk, čo zdôvodnila sprísnenou reguláciou bankového sektora a z toho vyplývajúcim vyšším tlakom na zárobky bankových domov.

Tvrdšiu reguláciu nevidieť len v Európe – banky po celom svete sa stretávajú s prísnejšími predpismi, vrátane bankového sektora USA. Americká centrálna banka (FED) totiž nedávno avizovala, že banky sa majú pripraviť na príchod prísnejších požiadaviek na kapitál, ktoré vyplýva z dohody Basel III.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre