Do čínskej toxickej banky chcú zainvestovať traja bankoví giganti!

Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank a dve americké veľkobanky Goldman Sachs a Morgan Stanley chcú podľa tlačovej správy Financial Times zainvestovať do čínskej zlej banky Huarong.

Ako správa informuje, zainteresované strany rokujú sa o získaní 1,5 miliardového podielu. Podľa informácií jedného nemenovaného bankára sa uzavretie obchodu neočakáva skôr ako v decembri.

Huarong je jednou zo štyroch zlých bánk, ktoré Peking za účelom vymazať v Číne veľkú časť toxických pôžičiek, založil v roku 1998.

Už minulý rok čínska vláda odpredala strategický podiel v zlej banke s názvom Cinda. Podiely v banke v tom čase okrem iného odkúpil švajčiarsky bankový gigant UBS a britský finančný dom Standard Chartered.

Aj prostredníctvom týchto krokov sa Peking pripravuje na koniec obrovského úverového boomu. Čoraz väčší záujem súkromných investorov o získanie podielu v zlých bankách nasvedčuje, že štát nemusí problém s toxickými pôžičkami riešiť sám.

Čistý zisk banky Huarong, ktorá spravuje majetok v hodnote viac ako 300 miliárd juanov, minulý rok vzrástol o 66 %. Podľa údajov ratingovej agentúry Fitch sa v rokoch 2008-2013 zvýšil objem úverov v čínskych bankách na 14 biliónov juanov (1,7 bilióna eur).

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre