Bohatí si z krízy vzali jedno veľké ponaučenie. A už ho aj aplikujú!

Pred štyrmi rokmi sa mnoho bohatých ľudí nachádzalo v tzv. hotovostnej kríze. Príčinou boli rôzne finančné omyly, ako nedostatočná diverzifikácia investícií, vysoká miera zadĺženia či držba nelikvidných aktív.

Po prepuknutí finančnej krízy nastúpila nová éra menej stabilných trhov a rizík ohrozujúcich bohatstvo, čo je dnes potrebné kryť dostatočne veľkým hotovostným vankúšom a iných likvidných aktív.

Štúdia spoločnosti Spectrom Group zistila, že ak by bohatí ľudia mali počas krízy spraviť niečo inak, bolo by to ešte intenzívnejšie šetrenie. Keďže najtvrdšia kríza je už za nami, bohatí sa poučili a začali si odkladať ešte viac než doteraz.

Čítaj tiež: Čo (ne)robiť, aby ste sa stali bohatým človekom?!

Ďalší výskum spoločností American Express Publishing a Harrison Group informuje, že v druhom kvartáli miera úspor jedného percenta bohatých ľudí vzrástla na 37 %, čo je až trojnásobok toho, čo šetrili v roku 2007.

Aj štúdia banky Bank of America zistila, že majetní investori si popri svojich investíciách hromadia väčšiu dávku hotovosti.

Mnohí môžu namietať, že vysoká hotovosť nie je efektívna, keďže sa dá využiť lepšie. Samozrejme, avšak bohatí možno len čakajú na správnu príležitosť, kedy súčasné akciové maximá sfúknu a ekonomické prostredie sa stane o niečo viac predvídateľnejším. A vtedy chcú mať po ruke dostatočný objem likvidných prostriedkov!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre