Eurozóna sa vyliečila z najväčšej hospodárskej choroby vo svojej histórii!

Najdlhšia ekonomická recesia eurozóny v histórii je u konca. Ako dnes uviedol Európsky štatistický úrad (Eurostat), v druhom kvartáli 2013 hospodárstvo menovej únie vzrástlo o 0,3 %.

Rozhodujúcim impulzom pre vývoj ekonomiky eurozóny boli dve najväčšie hospodárstva menovej únie, a to Nemecko a Francúzsko. Nemecká ekonomika v druhom kvartáli rástla o 0,7 %, Francúzi si odnášajú prekvapivý hospodársky rast na úrovni 0,5 %. Obe krajiny pokorili očakávania analytikov, keďže Nemecku bol predpovedaný rast 0,5 % a Francúzsku len 0,2 %.

Naopak, hospodárskemu poklesu (aj keď len miernemu) sa nevyhlo Taliansko – od apríla do júna sa hrubý domáci produkt tejto krajiny znížil o 0,2 %, čo je už 8. kvartálny pokles za sebou. O veľké prekvapenie sa postarala portugalská ekonomika, ktorej 1,1 %-ný hospodársky rast je prvým za posledných dva a pol roka.

A čo Slovensko? Podľa informácií Slovenského štatistického úradu si slovenská ekonomika z druhého štvrťroku odnáša medziročný rast o 0,9 % (v stálych cenách)  a 2,4 % v bežných cenách. Nakoľko ide o rýchly odhad, čísla budú na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnené.

Ako ale podotkol Carsten Brzeski, ekonóm z bruselskej ING Groep, je jasné, že eurozóna má pred sebou ešte dlhú cestu, aby sa čísla informujúce o ekonomickom raste mohli považovať za oživenie!

Foto: freedigitalphotos.net

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre