Ak chcete zarobiť, kupujte nízko. Icahnov nákup je príkladom!

Ešte dnes sa trhmi šíri správa, že známy investor a miliardár Carl Icahn považuje akcie Apple za podhodnotené. Aby neostalo len pri slovách, Icahn svoje presvedčenie dosvedčil vstupom do spoločnosti a odkúpením nemalého balíka akcií.

Otázka znie – má Icahn pravdu alebo triafa úplne mimo? Každopádne ide na to dobre, keďže kupuje nízko – jeho nákup prichádza v čase, ktorý mnohí veľkoinvestori považujú a vždy budú považovať za ideálny. Icahn sa jednoducho rozhodol ísť proti davu a pesimizmus premieňa vo svoj prospech.

Veď ako tvrdieval známy britský investor John Templeton, kupovať nízko si môže vyžadovať ísť proti davu. Pozrime sa na Icahnov prípad. Akcie Apple sa v posledných mesiacoch dostali pod obrovský tlak a od jesene minulého roka, kedy sa ľudia za ne nebáli zaplatiť 700 dolárov, sa doslova zosypali. Väčšina investorov splýva s davom a hľadá ďalšie dôvody, prečo by akcie Apple ešte mali klesať.

Icahn nielen že vystihol dobrú cenu, keďže akcie kupuje za  chrumkavých 480 dolárov, ale do portfólia si pridáva aj kvalitné meno a najdrahšiu značku sveta! A práve o tom britský akciový guru Templeton hovoril: „Identifikujte lídrov v tom či onom odvetví, a ak je dobrá cena, vsaďte na ich akcie.“

Čítaj tiež: Sir John Templeton a jeho 11 pravidiel pre investičný úspech!

Ak sa na akcie Apple pozrieme na jeseň minulého roka, kedy dosahovali maximum a dnes, sú to stále tie isté majetkové cenné papiere jednej z najväčších technologických spoločností sveta. Dokonca sú na tom ešte lepšie, keďže americká firma vedená Timom Cookom si prostredníctvom firemných dlhopisov zabezpečila lacný kapitál, ktorým cez dividendy odmenila akcionárov.

Doteraz sa investori na akcie pozerali skepticky – až do včerajšieho dňa. Tweet Icahna o podhodnotených akciách nie len že skrášlil graf akcií Apple (viď hore), ale taktiež krásne znázornil, že ísť proti davu sa oplatí. A vždy sa oplácať bude.

Veď ako tvrdieva ďalšia veľká investorská hviezda Warren Buffett: “Je našou prácou pomôcť klientom byť opatrnými, keď sú ostatní pažraví a hľadať príležitosti, keď sa ostatní boja.”

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre