Rast japonskej ekonomiky sklamal. Akcie v červenom!

Aj keď väčšina z ázijských trhov začala nový týždeň so ziskmi, slabšie hospodárske údaje z Japonska sa nepriaznivo podpísali pod vývoj akciových kurzov na burze v Tokiu.

Ako vyplýva z najnovších údajov, ekonomika Japonska v druhom kvartáli medziročne vzrástla o 2,6 %, avšak ekonómovia počítali s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 3,6 %. V prvom štvrťroku japonské hospodárstvo rástlo tempom 3,8 %.

Akciový index Nikkei 225 poklesol o 0,70 % na 13 520 bodov, čím nadviazal na nepriaznivý minulo-týždňový trend, kedy tento trhový benchmark stratil 5,88 %.

Z indexu najviac vyčnievali akcie spoločnosti Citizen Holdings, ktoré v pondelok posilnili o 17 %, čo je najviac za posledných 37 rokov. Výrobca hodiniek navýšil svoju celoročnú prognózu zisku o 5 %. O viac ako dve percentá rastú akcie najväčšieho japonského producenta pneumatík Bridgestone Corp., ktorý taktiež vylepšil celoročnú prognózu zárobku.

Naopak, pod tlakom sa nachádzajú akcie 3. najväčšej realitnej spoločnosti v Japonsku, Sumitomo Realty & Development Co, ktoré strácajú 5,50 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre