Medvede povolili, aby zlato nachvíľu ozelenelo

Zlato si počas piatkového obchodovania pripísalo mierne zisky, keď unca žltého kovu zdražila o 2,40 dolára na 1312,30 USD.

Cena zlata v súčasnosti ťaží z poklesu ťažby v Južnej Afrike a taktiež silných ekonomických dát z Číny, ktoré signalizujú stabilizáciu najväčšej ekonomiky Ázie. Čína, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom zlata na svete, tak podnecuje dopyt po drahých kovoch. Striebro zdražilo na 2-týždňové maximum.

V mesiaci júl sa čínska priemyselná produkcia navýšila viac než sa očakávalo. Maloobchodné tržby v júli vzrástli o 13,2 percenta a celkové vývozy vzrástli o viac ako 5 %.

Nič to ale nemení na tom, že obchodníci na zlatom trhu sú najviac medvedí za posledných 7 týždňov. 14 analytikov oslovených agentúrou Bloomberg očakáva, že budúci týždeň bude zlato opäť lacnieť.

Zlaté ETF-fondy aj naďalej hlásia ústup  investorov. Len vo štvrtok sa najväčší zlatý ETF fond SPDR Gold Trust zúžil o 1,2 ton a aktuálne drží zhruba 910 ton zlata. Od začiatku roka bolo zo zlatých ETF fondov vybraných zhruba 31 miliárd dolárov.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-quark” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Čo je Exchange-Traded Fund (ETF)?[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Ide o investičný fond, ktorého podkladové aktívum môže tvoriť akciový index, dlhopisový index, komodita, prípadne kôš aktív ako napr. akcie veľkých technologických spoločností alebo dlhopisy rozvíjajúcich sa ekonomík. To znamená, že na základe toho, ako sa vyvíja cena podkladového aktíva, sa vyvíja aj hodnota daného ETF fondu. Existujú tiež pákované fondy, napr. v pomere 2:1 či 3:1.

Ide o atraktívnu investíciu, najmä pre nízke náklady, transparentnosť, flexibilný nákup a predaj ako aj pre širokú diverzifikáciu.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

Zlato v tomto roku zlacnelo už o 22 %, za čo môžu obavy, že americká centrálna banka (FED) utiahne svoju mimoriadne uvoľnenú menovú politiku. Drahý kov si tak koleduje o najhorší rok za posledné tri desaťročia.

Vývoj ceny zlata za posledné 3 mesiace (v USD)

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre