Dolár stráca, zlato získava a akcie sa usmievajú. Tu je dôvod!

162 000. Presne toľko pracovných miest vytvoril v júli americký trh práce, ktorý je ostro sledovaný americkou centrálnou bankou. Aj keď toto číslo na prvý pohľad nevyzerá zle, v skutočnosti sklamalo očakávania, keďže ekonómovia predpovedali prírastok o 185 tisíc miest.

Pre Bena Bernankeho, šéfa americkej centrálnej banky to znamená jednu jedinú vec, a to tú, že predčasné stopnutie nalievania dolárov do ekonomiky zrejme nebude najlepší nápad.

Presne tak. Aktuálne čísla z trhu práce potvrdili, že najväčšia ekonomika nerastie až natoľko silno, aby nepotrebovala ďalšie menové “injekcie”.

Napriek tomu je zjavne viditeľné, že ekonomika USA je z pohľadu oživenia na veľmi dobrej ceste – a ako nedávno uviedol Bernanke, ak hospodárstvo USA bude vykazovať dobré výsledky, miliardové injekcie môžu byť nakoniec zredukované.

Keďže je ale v súčasnosti pravdepodobné, že Ben bude s masívnymi stimulmi v podobe skupovania dlhopisov a hypotekárnych cenných papierov po nejakú dobu pokračovať, americký dolár opäť stráca na príťažlivosti. Naopak, na nohy sa začalo dvíhať zlato, ktoré je podporované nielen oslabeným kurzom dolára, ale aj obavami o hodnotu peňazí a inflácie.

Takže je to tu opäť. Očakávania, že Bernanke bude finančné trhy pravidelne (uvidíme ako dlho) zásobovať čerstvými miliardami, dodávajú impulz svetovým akciám a zároveň zarmucujú americký dolár, ktorý sa po zverejnení výsledkov z trhu práce dostal pod predajný tlak!

Unca zlata v piatok zdražila mierne o 0,21 % na hodnotu 1,314 dolárov. Akciový index Dow Jones Industrial si z piatkového obchodovania odnáša zhodnotenie o 0,19 % na 15 658 bodov. Euro voči doláru získalo viac ako pol percenta na úroveň 1,3285 USD.

Vývoj menového kurzu EUR/USD
xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre