O spoločnosti Henkel

Henkel je spoločnosť pôsobiaca predovšetkým v troch hlavných odvetviach a tými sú pracie a čistiace prostriedky, kozmetikalepidlá.

Založená bola už v roku 1876 Fritzom Henkelom, obchodníkom so značným záujmom o vedu, a jeho dvoma ďalšími obchodným partnermi. Prvý produkt s ktorým na trh prišiel bol univerzálny čistiaci prostriedok.

Aj keď ide o nemeckú spoločnosť, viac ako 80 % zamestnancov korporácie pôsobí mimo tejto krajiny. Silné zastúpenie má spoločnosť na rozvíjajúcich sa trhoch, kde pracuje približne polovica všetkých zamestnancov. Celkovo ku koncu roka 2012 zamestnávala viac ako 46 000 zamestnancov. Sídlo spoločnosti sa nachádza v Düsseldorfe.

Značky, ktorými sa spoločnosť za svoju históriu preslávila a sú všeobecne známe klientom po celom svete sú napríklad Persil, Schwarzkopf, Bref, Silan, Fa, či Schauma. V roku 2012 spoločnosť dosiahla celosvetovo tržby vo výške 16,5 miliardy eur a jej čisté zisky predstavovali 1,6 miliardy €.

Cez svoju dcérsku spoločnosť Henkel pôsobí aj na slovenskom trhu a to od roku 1991. Tržby Henkel Slovensko, spol. s.r.o. za rok 2012 dosiahli približne 127 miliónov eur, pričom zisk dosiahol takmer 8 miliónov €.

Váha akcií spoločnosti Henkel v akciovom indexe DAX 30 predstavuje 1,81 %.

Vývoj akcií spoločnosti Henkel
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre