O spoločnosti Adidas

Spoločnosť Adidas, ako výrobca športového oblečenia vznikla v Nemecku v roku 1949. Nevšedný a zaujímavý je vývoj spájajúci sa s touto spoločnosťou pred týmto rokom.

Začiatok príbehu možno hľadať v roku 1920, kedy Adolf Dassler v malých a nevybavených priestoroch začína výrobu obuvi.  V roku 2924 sa k nemu pridáva jeho brat Rudolf a spolu založili spoločnosť Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Továreň na obuv bratov Dasslerovcov).

Spoločnosti sa darilo, rástol počet vyrábaných topánok, ako aj veľkosť spoločnosti. Rodinné spory bratov neskôr  viedli k znenávideniu jeden druhého ako aj rozdeleniu spoločnosti.

Rudolf založil spoločnosť Ruda, ktorú neskôr premenoval na Puma a ktorá je dnes jednou z najznámejších spoločností v oblasti športového oblečenia. Adolf zas v roku 1949 založil spoločnosť Adidas (názov je spojením zdrobneniny mena a priezviska „Adolf Adi Dassler“), ktorá je v súčasnosti najväčší európsky a po spoločnosti Nike druhý najväčší výrobca športového oblečenia na svete.

Sídlo spoločnosti Adidas sa nachádza v nemeckom meste Herzogenaurach. Svoje výrobky predáva takmer po celom svete. Produkty spoločnosti zahŕňajú všetko od športovej obuvi, oblečenia až po rôznorodé doplnky a športové potreby.

Skupina Adidas má vo svojom portfóliu okrem rovnomennej značky Adidas, tiež ďalšie dve známe značky a to Reebok a TaylorMade, ktorá je špeciálne zameraná na golfový priemysel. Ku koncu roka 2012 spoločnosť zamestnávala viac ako 46 000 zamestnancov, pričom za daný rok dosiahla tržby na úrovni 14,9 miliardy eur a čistý zisk predstavoval 524 miliónov eur.

Vývoj akcií spoločnosti Adidas
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre