Daň z čučoriedok, fúzov či nadutých kráv. Pozrite si tie najabsurdnejšie!

Platenie miestnych daní, dane z príjmu alebo DPH už považujeme za bežnú súčasť našich životov. Keby nám ale na Slovensku niekto povedal, že musíme odviesť aj daň z čučoriedok, nadutej kravy alebo fúzov, zrejme na neho hodíme nechápavý pohľad. Ako ale môžete vidieť nižšie, v niektorých krajinách o absurdné dane nemajú núdzu.

1. Mimoriadne smiešna daň sa vyberá v najvýchodnejšom štáte USA Maine. Štát, ktorý sa stará o 99 % produkcie divokých čučoriedok USA, sa rozhodol, že ľudí, ktorí pestujú, predávajú či spracúvajú tamojšie čučoriedky, neminie špeciálna čučoriedková daň. Za uplynulý rok 2012 sa táto zábavná daň postarala o príjmy vo výške 680 tisíc dolárov. Podľa zákona ide 30 % z týchto príjmov na výskum divokých čučoriedok.

2. V Spojených štátoch amerických nájdeme viacero nezvyčajných daní. Tí, ktorí sa rozhodli nechať v štáte Arkansas potetovať, zrejme zostali nepríjemne prekvapení. Od roku 2005 tu totiž platí 6 %-ná daň z tetovania a piercingu.

V štátoch Iowa, Pennsylvania a New Jersey si zase musíte dobre rozmyslieť, čo spravíte s kúpenou tekvicou. Ak ju chcete použiť ako jedlo, špeciálnu daň z tekvice neplatíte. Ak sa ale chystáte na Halloween a chcete ju vyrezať, priplatíte si.

3. Možno ste už počuli o tom, že naduté kravy dokážu vyprodukovať desiatky až stovky litrov metánu denne. A ako neustále opakujú ochrancovia prírody, metán spôsobuje globálne otepľovanie.

Takže čo z toho vyplýva? Kravské vetry treba zdaniť. A tak sa aj stalo. V takom Írsku už poľnohospodári odvádzajú zhruba 14 € za kravu, no v porovnaní s dánskymi farmármi ide o „smeť“, keďže tí musia za jednu kravu zaplatiť zhruba 85 €.

 

“Doklad” o zaplatení dane z fúzov

4. V Európe sa v súčasnosti rodí ďalšia nezvyčajná daň. Ide o kultúrnu daň uvalenú na múdre telefóny a tablety, ktorú chce presadiť francúzska vláda.

Cieľom takejto dane vo výške jedného percenta má byť podpora francúzskych umelcov, ktorých chce ministerstvo kultúry ochrániť pred nelegálnym sťahovaním obsahu na internete.

5. Na záver si priblížime mimoriadne absurdnú ruskú daň z fúzov, ktorá dnes už ruským občanom nestrpčuje život a teda nie je obsiahnutá v zákone. Daň z fúzov je totiž pozostatkom z doby panovania Petra Veľkého, ktorý sa Rusko rozhodol modernizovať príkazom, aby sa všetci chlapi oholili.

Kto si však chcel svoje fúzy ponechať, musel si obstarať špeciálnu kovovú známku (stále ju dostať  kúpiť). Jej cena bola rôzna – šľachticov vyšla na 60 rubľov a vysokopostavených obchodníkov až na 100 rubľov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre