O spoločnosti Deutsche Post

V minulosti sa jednalo o štátu spoločnosť. Pôvodná spoločnosť Deutsche Bundespost, ktorá vznikla v roku 1947 bola v roku 1989 rozdelená na tri samostatné spoločnosti, pričom jednou z nich bola Deutsche Bundespost Postdienst, ktorá bola v roku 1995 transformovaná na Deutsche Post AG a sprivatizovaná.

Spoločnosť od privatizácie rýchlo rástla a to predovšetkým vďaka akvizíciám iných spoločností, medzi ktoré patrili napr. DHL , Danzas, či Exel.

V súčasnosti pôsobí spoločnosť Deutsche Post pod obchodným menom Deutsche Post DHL a je najväčšou logistikou a poštovou spoločnosťou na svete. Pôsobí tak oblasti klasických poštových služieb, v oblasti kuriérskych služieb v medzinárodnom meradle, ako aj preprave tovaru všetkými druhmi dopravy.

Najväčším individuálnym akcionárom od privatizácie spoločnosti aj do súčasnosti je nemecká štátna rozvojová banka KfW, no jej podiel sa posledné roky neustále zmenšuje.

Viac ako tri štvrtiny akcií je voľne obchodovateľných. Sídlo spoločnosti je v nemeckom meste Bonn, pôsobí vo viac ako 220 krajinách a celosvetovo zamestnáva viac ako 428 000 zamestnancov.

Po finančnej stránke sa spoločností v poslednom období darí. Tržby v roku 2012 dosiahli 55,5 miliardy eur a čistý zisk, ktorý oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o viac ako 40 % dosiahol v roku 2012 úroveň 1,7 miliardy eur.

Váha akcií spoločnosti Deutsche Post v akciovom indexe DAX 30 predstavuje 2,40 %.

Vývoj akcií spoločnosti Deutsche Post
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre