Nokia, eBay a Morgan Stanley: Takto sa im v druhom kvartáli (ne)darilo!

Nachádzame sa v období, počas ktorého svetové spoločnosti publikujú hospodárske výsledky za druhý kvartál a taktiež uplynulý polrok.

Kým niektoré čísla boli prekvapujúco silné, iné zase nečakane sklamali. Poďme sa na teraz spoločne pozrieť, ako sa za posledné tri mesiace darilo menám ako Nokia, eBay a Morgan Stanley.

Fínska spoločnosť Nokia sa naďalej trápi, keď sa jej na nohy nepodarilo postaviť ani v druhom kvartáli. Jej obrat poklesol až o jednu štvrtinu na 5,7 miliardy eur, čo je mimoriadne väčší prepad než trh očakával.

Strata však bola medziročne nižšia – kým pred rokom Nokia vykazovala stratu 1,53 mld. eur, teraz to bolo 278 mil. eur. Za nižšími stratami stojí najmä tuhý úsporný program, na ktorý sa spoločnosť dala. Celkové predaje mobilov poklesli o 27 % na 61,1 milióna kusov.

Akcie Nokia v poobednom obchodovaní strácajú takmer 4 percentá.

Banka Morgan Stanley

Kým čísla Nokie trh sklamali, výsledky, ktoré publikovala americká banka Morgan Stanley priniesli na trh pozitívnu náladu. Americký finančný dom v druhom štvrťroku zarobil 980 miliónov dolárov, čo je medziročný nárast až o dve tretiny.

Výsledky Morgan Stanley a ostatných bánk z Wall Street potvrdili, že americký bankový sektor zaznamenáva výrazne oživenie. Akcie Morgan Stanley získavajú takmer 4 percentá.

Na neistú ekonomickú situáciu v mnohých častiach sveta doplatila obchodná platforma eBay. Ide najmä o európsky región a kórejský trh. Aj keď eBay navýšil svoje tržby o 14 % na 3,9 mld. dolárov, zisk poklesol o 8 % 640 mil. dolárov.

Vedenie spoločnosti zároveň varovalo pred prílišným nadšením, keď prehlásilo, že trhy v Európe a Kórei pre nich zostávajú výzvou. Pre investorov išlo o jasný negatívny signál a akcie eBay poslali nadol o viac ako 5 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre