O spoločnosti Munich Re

Munich Re (Munich Reinsurance Company) je najväčšou zaisťovacou spoločnosťou na svete. Založená bola už v roku 1880 a už od začiatku svojej činnosti dosahovala výborné výsledky a veľkou rýchlosťou rástla.

V súčasnosti svoje zaisťovacie služby poskytuje pre poisťovne v približne 150 krajinách. Celkovo Munich Re zamestnávala ku koncu roka 2012 približne 45 000 zamestnancov. Sídlo spoločnosti sa nachádza v hlavnom meste Nemecka v Mníchove.

Spoločnosť sa v súčasnosti delí na štyri hlavné divízie. Prvou je už spomínaná zaisťovacia činnosť, ďalšou je poskytovanie primárneho poistenia, ktoré je sústredené predovšetkým do skupiny ERGO Insurance.

Treťou z divízii je Munich Health pôsobiaca v oblasti zdravotného poistenia a poslednou je divízia Asset managementu, ktorá spravuje majetok celej skupiny Munich Re, ako aj ďalších externých klientov.

Začiatkom roka 2010 získal podiel v spoločnosti aj jeden z najznámejších svetových investorov Warren Buffett cez svoju spoločnosť Berkshire Hathaway. Svoj podiel postupne navyšoval, pričom začiatkom roka 2013 vlastní už 11,2 % akcií a je tak najväčším samostatným akcionárom spoločnosti.

Pri pohľade na finančné výsledky Munich Re vidíme, že za rok 2012 dosiahla spoločnosť obrat vo výške až 52 miliárd eur, pričom čistý zisk za toto obdobe predstavoval 3,2 miliardy eur.

Vývoj akcií Munich Re
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre