5 dôvodov, prečo ešte nie ste lídrom!

Hovorí sa, že lídri sa nerodia, lídri sa jednoducho budujú. A je to pravda. Ak sa chcete stať lídrom, no stále ním nie ste, zrejme robíte niečo zle. Poďme sa bližšie pozrieť na 5 dôvodov, prečo vás stále nepovažujú za vodcu a brilantného manažéra!

1. Možno robíte všetko správne, no úspechy tímu si radi (či už vedome alebo nevedome) privlastňujete.

Presne tak, sebectvo je jedným z hlavných dôvodov, ktorí vám nedovolí stať sa skutočným lídrom. To neznamená, že by sa lídri vyhýbali pochvalám a poctám, ale radšej ich prenechajú ľuďom, ktorých vedú, pretože vedia, že to bude pre nich výrazný podnet byť ešte lepšími!

2. Ďalším dôvodom, ktorý vám bráni v tom, aby ste sa stali naozajstným vodcom je ten, že neviete snívať, nemáte fantáziu a držíte sa pri zemi. V takýchto prípadoch môžete na líderstvo zabudnúť, pretože vodca musí byť vizionár, niekto, kto vidí ďalej ako všetci ostatní. Pohľad na neho a jeho ciele musí ostatných ťahať vpred. Líder musí byť človekom, ktorí ostatných inšpiruje a v ktorého plány majú zamestnanci plnú dôveru.

3. Chýba vám charizma. To je ďalším faktorom, prečo sa vám skutočné líderstvo vzďaluje. Ak máte ochabnuté podanie ruky, nevyžaruje z vás vnútorné teplo alebo neviete ľudí úprimne vypočuť – to všetko sú znaky, že vám chýba charizma, ktorou sa skutoční lídri vyznačujú.

Pozrite: 7 rád, ako sa stať charizmatickým vodcom!

4. Bojíte sa zmien. Viete si predstaviť vodcu, ktorý by sa bál zmien? Asi ťažko – je to práve líder, ktorý je iniciátorom zmien. Nebojí sa ísť do niečoho nového a za prípadný neúspech vie niesť zodpovednosť.

5. Nerozvíjate sa. Ak ste spokojní s tým, kde sa nachádzate a s tým čo viete, nečudujem sa, že ešte nie ste vodcom. Úspešní lídri kladú veľký dôraz na osobnostný rozvoj a zlepšovanie svojich zručností.

Sú doslova neustále hladní po nových vedomostiach a zručnostiach – zúčastňujú sa rôznych školení a kurzov, čítajú knihy a v oblasti osobnostného rozvoja sú inšpiráciou pre ostatných!

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre