Rast druhej najväčšej ekonomiky sveta spomaľuje. Čo na to trhy?

Ako v pondelok informoval národný štatistický úrad v Pekingu, čínska ekonomika v druhom kvartáli rástla o 7,5 %, pričom v prvom kvartáli to bolo 7,7 %. Aj keď ide o hospodárske spomalenie, ekonómovia s týmto číslom počítali.

Za posledné tri dekády si čínska ekonomika pripisovala priemerný rast zhruba 10 %. Pre tento rok Peking počíta s ekonomickým rastom na úrovni 7,5 %, čo má byť najslabší vývoj za posledných viac ako 20 rokov.

Ekonómovia varujú, že hospodársky stav Číny začína byť čoraz zložitejší. Stačí pripomenúť prekvapivo slabý júnový výkon čínskych vývozov, ktorý sklamal všetky očakávania.

Nakoľko je hospodársky rast za druhý kvartál v súlade s očakávaniami trhu, ázijské akcie na toto číslo zareagovali miernymi ziskmi. Šanghajský akciový benchmark Shanghai Composite vzrástol o 0,6 %, hogkongský Hang Seng o 0,1 %, juhokórejský index Kospi sa zhodnotil o 0,3 % a taiwanský index Taiex o 0,4 %. Burza v Tokiu je z dôvodu štátneho sviatku uzatvorená.

Ropného trhu sa údaje z Pekingu takmer nedotkli. Ako pre agentúru Bloomberg uviedol trhový stratég zo CMC Markets, ekonomické údaje z Číny sú veľmi zmiešané, čo je pravdepodobne hlavný dôvod, prečo ropný trh neposkytol žiadnu odpoveď.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre