5 udalostí piatka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Lietadlá Dreamliner, za ktorými stojí americká spoločnosť Boeing, majú opäť ťažkosti. V piatok na londýnskom letisku Heathrow totiž začalo horieť prázdne lietadlo, ktoré patrí aerolínke Ethiopian Airlines.

Akciový trh neváhal a na tento incident okamžite zareagoval výpredajom akcií spoločnosti Boeing. Tie v piatkovom obchodovaní stratili 4,69 % na 101,87 USD. Prednedávnom lietadlá Dreamliner vykazovali problémy s batériami. Či to však boli práve batérie, ktoré zapríčinili požiar, zatiaľ známe nie je.

2. Pred pár dňami sa „zahryzla“ do ratingu Talianska a teraz život znepríjemnila talianskym finančným domom. Hovoríme o americkej ratingovej agentúre Standard & Poor’s, ktorá v piatok znížila úverový rating bankám Unicredit a Intesa Sanpaolo (matka našej VÚB), a to o jeden stupeň z „BBB+“ na „BBB“.

Okrem bánk si ratingovka posvietila aj na úverovú známku poisťovne Generali, ktorú zhoršila z predošlej úrovne “A” na “A-“. Navyše, pri všetkých troch inštitúciách stanovila negatívny výhľad.

3. Nemecký akciový index DAX 30 má za sebou krásnych 5 obchodných dní. Za uplynulý týždeň sa totiž tento trhový benchmark zhodnotil o 5,21 %, čo je najväčší týždenný zisk za uplynulých 6 mesiacov.

Po hlavnom dôvode dobrej nálady na nemeckej burze nemusíme dlho pátrať. Sú ním slová prezidenta americkej centrálnej banky Bena Bernankeho, ktorý v stredu uviedol, že mimoriadne uvoľnená menová politika bude naďalej potrebná. V piatok sa index DAX zhodnotil o 0,66 % na úroveň 8 212 bodov.

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho

4. Vzhľadom na politické problémy Portugalska sa v piatok portugalské dlhopisy dostali pod výrazný tlak. Výnosnosť 10-ročných portugalských dlhopisov vzrástla nad psychologicky dôležitú úroveň 7 %!

Vzhľadom na neistú politickú situáciu, ktorá je odrazom odstúpenia dvoch ministrov, bol Lisabon nútený odložiť stretnutie s inšpektormi tzv. Trojky. Podľa všetkého sa rokovania medzi Trojkou a Lisabonom uskutočnia na konci augusta, prípadne začiatkom septembra.

5. Aj napriek prostrediu nízkych úrokových sadzieb a prísnejšej regulácii sa americkým bankovým obrom výrazne darí.

Hospodárske čísla, ktoré za druhý štvrťrok v piatok zverejnili banky Wells Fargo a JP Morgan sú dobrým znamením pre celý priemysel. Banka JP Morgan svoj zisk medziročne navýšila o 31 %, keď zarobila 6,5 mld. dolárov.

Banka Wells Fargo si z druhého kvartálu odnáša zisk v objeme 5,5 mld. dolárov, čo je medziročný nárast o 19 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre