O spoločnosti Linde

Spoločnosť Linde Group je medzinárodná nemecká spoločnosť, ktorá pôsobí v oblasti v oblasti výroby plynov a strojárstva. Založená bola v roku 1879, pričom meno nesie po svojom zakladateľovi, ktorým bol Carl von Linde.

V súčasnosti je firma najväčším výrobcom technických plynov v Európe. Sídlo spoločnosti sa nachádza v Mníchove, pričom jej viac ako 600 pridružených spoločností pôsobí vo viac ako 100 krajinách a spolu zamestnáva približne 62 000 zamestnancov.

Spoločnosť sa delí na tri divízie. Prvou je produkcia priemyselných plynov a oblasť špeciálnych plynov používaných v zdravotníctve. Linde produkuje a distribuuje atmosférické plyny, ochranné plyny pre zváranie, vzácne plyny či špeciálne plyny.

Farmaceutické a lekárske plyny produkované spoločnosťou sú používané pri diagnostike a liečbe mnohých klinických stavov.

Druhou divíziou je strojárstvo, kde buduje spracovateľské závody na výrobu a spracovanie rôznych druhov plynov. Posledná divízia zahŕňa logistiku a dodávateľské reťazce v oblasti obchodu a priemyslu.

V roku 2012 dosiahla spoločnosť tržby vo výške 15,3 miliardy eur a čistý zisk po zdanení vo výške 1,3 miliardy eur. Spoločnosť pôsobí taktiež na Slovensku, pričom od roku 2007 vystupuje pod názvom Linde Gas k.s..

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre