5 dôvodov, prečo sa investori zbavujú zlata (a môžu sa zbavovať ďalej)!

1. Na prvom mieste v zozname faktorov, ktoré cenu zlata zatlačili na 1200 dolárovú úroveň, nemôžeme neuviesť nič iné ako americkú centrálnu banku, ktorej úlohu plní Federálny rezervný systém (FED).

Šéf FEDu, Ben Bernanke už priamo naznačil, že rozsiahlym nákupom aktív na finančných trhoch bude pomaly ale isto koniec. Dôvodom predčasného pozastavenia kohútika s dolármi je lepší než predpokladaný vývoj americkej ekonomiky – aj najnovšie piatkové dáta poukázali, že trh práce i nálada amerických spotrebiteľov sa vyvíja nadmieru dobre. Boli to práve programy kvantitatívneho uvoľňovania (tzv. QE), ktoré vyvolali strach o hodnotu peňazí a tým stimulovali chuť po zlate.

S ohlasovaným obmedzením stimulov priamo súvisí aj sebavedomejší americký dolár. Čoraz silnejší dolár je nevýhodou pre kupcov z Európy či Ázie, keďže nepriaznivý menový kurz spôsobuje, že zlato obchodované v dolároch sa pre zahraničných investorov stáva drahším.

2. S príchodom dobrých ekonomických fundamentov, či už v Spojených štátoch alebo v Japonsku, uvoľnením napätia v eurozóne a taktiež s podporou FEDu sa na svetových finančných trhoch opäť naštartovala chuť po akciách, takže investori v posledných mesiacoch presúvali svoje prostriedky z bezpečných prístavov do akcií.

Len nedávno sme na akciových trhoch mohli vidieť niekoľko maxím, keď sa trhové benchmarky Dow Jones či Nikkei 225 zhodnotili o desiatky percent.

3. Zlaté ETF fondy – Fond SPDR Gold Trust, ktorý je najväčším ETF fondom zameraným na zlato, zaznamenáva netradične vysoký odliv prostriedkov. Z minuloročných 31,7 milióna uncí sa objem obchodovaného zlata v tomto fonde znížil o 28 % na 12,26 milióna uncí.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Čo je Exchange-Traded Fund (ETF)?[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Ide o investičný fond, ktorého podkladové aktívum môže tvoriť akciový index, dlhopisový index, komodita, prípadne kôš aktív ako napr. akcie veľkých technologických spoločností alebo dlhopisy rozvíjajúcich sa ekonomík. To znamená, že na základe toho, ako sa vyvíja cena podkladového aktíva, sa vyvíja aj hodnota daného ETF fondu. Existujú tiež pákované fondy, napr. v pomere 2:1 či 3:1.

Ide o atraktívnu investíciu, najmä pre nízke náklady, transparentnosť, flexibilný nákup a predaj ako aj pre širokú diverzifikáciu.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

4. Chaos v čínskom bankovom sektore – strach, že finančné domy v Číne nebudú mať dostatok likvidity, poslal šanghajské akcie ku dnu. Komoditných a akciových býkov hrozba finančného kolapsu vôbec neteší, preto sa rizikových investícií začali zbavovať.

5. Posledným dôvodom, ktorý tlačí cenu zlata dole, je India, ktorá je jedným z najväčších trhov pre fyzické zlato. Tu okrem slabučkej meny rupia, ktorá si v tomto roku voči doláru odpísala už 40 %, zlatu neprajú ani rastúce dovozné clá. Všetky tieto faktory bránia tomu, aby bol fyzický dopyt jedným z ťahúňov pre podlomenú cenu zlata. Ako uvádzajú odborníci, júnový objem dovezeného zlata do Indie je žalostný.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

Ano, uvedené důvody jsou popsány dobře. Schází dodat, že se jedná o výprodej “papírového” zlata a uplatnění zisků ze spekulací. Proti tomu je zvláštní, že stoupá poptávka po fyzickém kovu. Těžební společnosti jsou nyní pod výrobními náklady. Brzy uvidíme, co to udělá na trhu! Prohlášení Bernankeho beru jako účelové. Je to jako gesto kapitána na Titaniku. Je třeba uklidnit investory a trhy. OK. Globálnímu problému to nic nepřinese, žádné řešení, krom posunutí času. Konečnému pádu monetárního systému již nelze zabránit. Teprve přijde doba pro vyhodnocení zda virtuální zisky či fyzický kov…