Kam sa až cena zlata môže prepadnúť?

Zlato si pomaly ale isto koleduje o najhoršiu ročnú výkonnosť za posledných 32 rokov. Mnohí investori akosi stratili dôveru, že zlato je tým najideálnejším uchovávateľom hodnoty peňazí.

Aj keď dopyt po fyzickom zlate nie je tak silný ako tomu bolo v apríli, niektorí ázijskí kupujúci sa snažia využiť aktuálne nízke ceny tohto drahého kovu.

„Ide o davový exit,každý má veľký strach, kam sa až cena zlata môže prepadnúť“, komentuje výpredaje žltého kovu Jonathan Bouchet z Delman SA. Silnejúci americký dolár, ktorý je odrazom možného uvoľnenia menovej politiky FEDu, podlomené akcie či obavy o stav bankového sektora v Číne – toto všetko je mimoriadne hrozivý mix skutočností, ktoré cenu zlata tlačia čoraz viac nižšie.

Graf: Vývoj ceny zlata za posledný rok

Zlato v tomto roku stratilo už viac ako 28 % hodnoty a aktuálne jeho cena za trójsku uncu poskakuje na úrovni 1200 dolárov. Svoje zlaté prognózy už upravili aj veľké banky.

Analytici z Morgan Stanley odhadujú, že zlato tento rok ukončí s hodnotou 1400 dolárov, pričom predtým hovorili o 1 500 USD/trójsku uncu. Navyše, v budúcom roku by podľa nich unca zlata mala stáť 1300 USD.

A čo vy, naši čitatelia. Na akú úroveň sa podľa vás môže cena zlata v tomto roku prepadnúť? Alebo si myslíte, že svoje doterajšie straty nakoniec zmaže? Neváhajte pod článkom zanechať svoj komentár!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

záleži od toho čo sa bude diat pri centralnych bankach. ak sa nalievat bude dalej tak zlato moze vysplhat na dobrych 2000!

1400 sa mi zdá veľa no odpísať si polovicu hodnoty za jeden rok je vela tiez podla mna..myslim ze 1100 – 1200 usd je pre tento rok OK.

mne sa zda veľa hocico nad tisic lebo ked si pozriem historicky vyvoj tak sa mi to vidi ako jedna velka “bublinisko” :-))