5 noviniek stredy, ktoré potrebujete vedieť!

1. Platené reklamy je mnohokrát ťažké odlíšiť od organických výsledkov vyhľadávania. Týmito slovami dnes americký úrad pre hospodársku súťaž skritizoval svetové internetové vyhľadávače, ako je Google, Bing či Yahoo.

Ako úrad uvádza, jemné tieňovanie platených odkazov sa na mnohých počítačových monitoroch či mobiloch vytráca. Úrad pritom nekonkretizoval žiadny vyhľadávač.

2. Ako dnes v Paríži informoval francúzsky štatistický úrad, hospodárstvo Francúzska v prvom kvartáli oproti kvartálu predtým pokleslo o 0,2 %. V poslednom štvrťroku 2012 sa ekonomika Francúzska prepadla rovnako o 0,2 %.

Krajina sa tak nachádza v hospodárskej recesii, ktorú ekonómovia charakterizujú ako dva po sebe nasledujúce štvrťroky, počas ktorých sa ekonomický výkon krajiny zmenšil.

3. Spoločná európska mena v stredu oslabila až na 3-týždňové minimum, keď sa obchoduje na úrovni 1,300 USD. Hlavnou príčinou slabého kurzu EUR/USD je čoraz silnejší americký dolár.

Ten sa nad ostatnými menami vyťahuje po tom, čo Federálny rezervný systém naznačil odstúpenie od svojej extrémne uvoľnenej menovej politiky. Odborníci počítajú s ďalším oslabovaním eura, pričom kurz menového páru EUR/USD by v nasledujúcich mesiacoch mohol klesnúť až na 1,25 dolára.

4. Taliansko si v stredu prostredníctvom krátkodobých dlhových cenných papierov požičalo 8 miliárd eur, čo je v súlade so stanoveným cieľom.

Výnosnosť ale neobišiel súčasný rastúci trend, takže krajina za čerstvé finančné prostriedky zaplatí viac než v aukcii predtým. Kým 6-mesačné dlhopisy sa v aukcii dňa 29. mája úročili sadzbou 0,538 %, dnes to bolo až 1,05 percenta. Aj keď dopyt po talianskych dlhopisoch mierne oslabil, naďalej zostal dostatočne silný.

5. Zlato je najlacnejšie za posledných 34 mesiacov. Len za posledné tri mesiace si tento drahý kov odpísal 23 % hodnoty, čo je najväčšia kvartálna strata od roku 1920. Ako uvádzajú investori, výpredaje drahých kovov sú pokračujúcou reakciou na ohlasované sprísnenie menovej politiky americkou centrálnou bankou. Unca zlata v stredu zlacnila o 45 dolárov a aktuálne stojí 1230 dolárov.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Komentáre