5 udalostí pondelka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Wall Street Journal dnes priniesol správu, že tím spoločnosti Facebook už viac ako rok pracuje na službe Reader, ktorá by na smartfóny prinášala správy z viacerých zdrojov.

Okrem obsahu by sa čitateľom mali zobraziť aj názory užívateľov. Facebook sa k tejto správe nevyjadril. Mark Zuckerberg už v marci vyhlásil: „Chceme ponúkať tie najlepšie personalizované noviny sveta.“

2. Strach, že v Číne vypukne finančná kríza, poslal šanghajskú burzu do nemalých strát. Šanghajský akciový benchmark Shanghai Composite Index poklesol o 5,3 %, čo je najväčšia denná strata za posledné 4 roky.

O napätie vo finančnom sektore Číny sa postarala tamojšia centrálna banka – podľa jej vyhlásenia disponujú tamojšie finančné domy dostatkom likvidity – tie sa však sťažujú na rastúce sadzby a čoraz ťažší prístup k peniazom.

3. Teraz sa pozrime na pondelkové makrodáta: Potešením je podnikateľská klíma v Nemecku, ktorú odráža index IFO. Jeho hodnota v júni vzrástla zo 105,7 bodu na 105,9 bodu. Ekonómovia očakávali nezmenenú hodnotu. Potešujúce dáta prišli aj z Talianska – tu v júni index spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 9,3 bodu na 95,7 boda, čo je najviac od marca minulého roka.

Budova FEDu

4.Šéf regionálnej centrálnej banky pre Minneapolis, Narayana Kocherlakota kritizoval komunikačnú politiku Federálneho rezervného systému (FED).

Za nedostatočné považuje podrobnosti o tom, od kedy FED považuje ekonomické oživenie za tak postačujúce, aby bola menová politika sprísnená. Kocherlakota tvrdí, že nákupy dlhopisov by mali potrvať dovtedy, kým miera nezamestnanosti neklesne pod 7 %.

Navyše, úrokové sadzby by sa podľa neho nemali dvíhať dovtedy, kým miera nezamestnanosti nebude nižšia ako 5,5 % (FED hovorí o 6,5 %).

5.Akcie spoločnosti Apple, ktoré ešte v septembri minulého roka stáli viac ako 700 dolárov, sa dnes obchodovali za menej ako 400 dolárov.

Podľa štúdie jedného z akciových analytikov majú maloobchodníci na skladoch až 2-krát väčšie množstvo iPhone-ov než obvykle. Tento stav indikuje, že Apple telefóny sa predávajú slabšie než sa očakávalo. Analytik okrem toho poukazuje na nízku morálku zamestnancov Apple, čo je odrazom nedávnych akciových strát.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

mozno mali vela predobjednavok tak maju preplnene sklady :D no som zvedavy na kvartalne cisla a taktiez akcionarov apple ako na ne zareaguju

A mozno už majú davno nakupene zariadenia lacnejsich konkurentov. Mna bude zaujímat o čom bude nový iPhone