7 spôsobov, ako zrealizovať svoju investíciu do zlata

Od svojho viac než 1900 dolárového maxima z pred dvoch rokov si už tento kov odpísal desiatky percent. Aj napriek zvýšenej volatilite, ktorú sme v uplynulom období mohli pri tejto komodite spozorovať, je považovaná za tradične vyhľadávaného a všeobecne uznávaného uchovávateľa hodnoty.

Reč je o zlate, ktoré sa dnes obchoduje za menej ako 1300 dolárov za trojsku uncu, čo mnohých núti premýšľať, či teraz je alebo nie je ten najlepší čas na kúpu?! O tom ale dnešný príspevok nie je – aj keď sa kúpou zlata budeme zaoberať, bude to z pohľadu ciest, ako do tohto kovu zainvestovať.

1. Ako prvým spôsobom investície do zlata začneme priamym vlastníctvom. Ide o to držať zlato fyzicky, či už vo forme zlatých tehličiek, prútov, šperkov alebo mincí. Zlato vo fyzickej forme si môžete zakúpiť buď od tradičných predajcov, prípadne z on-line obchodov, kde však treba dávať pozor na možný podvod.

Ak hovoríme o fyzickom držaní zlata, nemôžeme zabúdať na skladovanie, s ktorým sa spájajú viaceré náklady, či už na zaistenie vhodných priestorov alebo poistenie. Tí, ktorí sa rozhodnú zlato držať fyzicky, by mali mať na pamäti, že z pohľadu likvidity sú oproti iným formám investície znevýhodnení. Niektoré zlaté mince a rôzne šperky sú priam nelikvidné.

2. Pre investorov, ktorí váhajú investovať do fyzického zlata, sa ako vhodná alternatívna ukazujú podielové fondy, ktoré väčšinou skupujú akcie ťažobných spoločností.

Sem patria známe podielové fondy ako Blackrock Gold & General Fund či JP Morgan Natural Resources. Oproti fyzickej držbe zlata je výhodou lepšia likvidnosť. Čo to znamená? ak by chcel investor z pozície vystúpiť, svoje podielové jednotky predá raz-dva na trhu, zatiaľ čo s predajom fyzického zlata, mincí a šperkov to také jednoduché a rýchle nebude.

Výhodou takýchto zlatých fondov je aktívna správa portfólia. Výber správnych ťažobných spoločností nie je ľahké – aj keď investor platí za správu fondu určité poplatky, má istotu, že na portfólio dohliadajú skúsení správcovia (aspoň by mali :-)

Pre odvážnejších aj opcie a forwardy

3. Pre špekulantov a sofistikovanejších investorov sa ako možnosť investície núkajú aj zlaté opcie, forwardy a futures kontrakty. Pri tomto spôsobe môžu obchodníci vsádzať na rast aj na pokles ceny zlata, no treba si uvedomiť, že ide o výrazne rizikovú investíciu.

Výhodou je, že investori môžu veľké investície zrealizovať s malým objemom kapitálu, k čomu slúži aj využitie pákového efektu. Ak viete, čo robíte, môžete cez opcie či forwardy zarobiť pekné peniaze, no ak pochybíte, neminú vás nepríjemné straty.

4. Čoraz obľúbenejším spôsobom, ako zrealizovať svoje “zlaté investície”, sú tzv. fondy ETF (Exchange Traded Funds) alebo ETC (Exchange Traded Commodities). Hlavným účelom týchto produktov je kopírovať vývoj ceny zlata. Neodmysliteľnou výhodou sú nízke manipulačné poplatky a taktiež poplatky za správu a v porovnaní s fyzickým držaním zlata sa ako výhoda javí aj hľadisko zdanenia.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Čo je Exchange-Traded Fund (ETF)?[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Ide o investičný fond, ktorého podkladové aktívum môže tvoriť akciový index, dlhopisový index, komodita, prípadne kôš aktív ako napr. akcie veľkých technologických spoločností alebo dlhopisy rozvíjajúcich sa ekonomík. To znamená, že na základe toho, ako sa vyvíja cena podkladového aktíva, sa vyvíja aj hodnota daného ETF fondu. Existujú tiež pákované fondy, napr. v pomere 2:1 či 3:1.

Ide o atraktívnu investíciu, najmä pre nízke náklady, transparentnosť, flexibilný nákup a predaj ako aj pre širokú diverzifikáciu.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

5. Ďalším, dá sa povedať že nepriamym spôsobom, ako „vsadiť“ svoje prostriedky na žltý kov, je kúpa akcií ťažobných spoločností, prípadne akcie firiem, ktoré so zlatom obchodujú. 

Pri akciách si ale treba uvedomiť, že sú viac rizikové než samotné zlato. Aj keď cena zlata pôjde nahor, ťažobná spoločnosť môže naraziť na iný problém, ktorý jej akcie stiahne nadol. Výhodou je možnosť dividendy, ktoré vám samotné zlato nevyplatí.

6. Za jednoduchý a lacný spôsob, ako podniknúť investíciu do žltého kovu, sa považujú tzv. nelokalizované zlaté účty. Potvrdením ich vlastníctva sú zlaté certifikáty. O čo ide?

Buď máte vo vopred vyhradených bankových trezoroch svoje zlato, o ktoré sa stará profesionálny správca, prípadne vaše zlato nie je nikde lokalizované, takže banke nehradíte poplatky za správu a poistenie.

Pri nelokalizovaných zlatých účtoch môže banka s vašim zlatom robiť doslova to, čo sa jej zapáči, takže voči vám vystupuje ako dlžník. Bezpečnosť vášho zlata tak závisí na osude banky, čo sa javí ako nevýhoda.

7. Ako posledný spôsob realizovania svojich zlatých investícií si predstavíme využitie digitálnych zlatých mien – takzvané e-Gold. Ide o relatívne nový spôsob, ako sa dopracovať k vlastníctvu zlata.

Pri tejto forme investície je zlato uložené na akomsi on-line účte, pričom sa ním môže platiť, prípadne môže byť prevedené na platby. Rizikom pre takúto investíciu sú hackeri a iné útoky, ako napr. phishing.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre