Na akciových trhoch došlo k výpredajom. Tu sú dôvody!

Sklamanie na strane menových stimulov americkej centrálnej banky a ekonomické dáta z Číny. To sú hlavné dôvody, prečo dnes európske akciové indexy strácajú viac ako dve percentá.

Federálny rezervný systém (FED) na svojom včerajšom zasadnutí informoval, že americká centrálna banka opustí svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku už tento rok. Navyše, do polovice roka 2014 by sa mal kohútik s lacnými peniazmi úplne vypnúť!

Ako tvrdia experti, tieto slová FEDu nie sú prekvapením, avšak sú dobrým dôvodom na predaj akcií. Niektorí obchodníci uvádzajú, že šéf FEDu Ben Bernake bol výrazne konkrétnejší, než niektorí účastníci trhu očakávali. Práve záplava lacných peňazí bola v poslednom období hlavnou hnacou silou pre akciové trhy.

Akciám neprospeli ani dáta z Číny

Okrem vyhlásenia FEDu akciám nepomáhajú ani čerstvé dáta z Číny. Aktuálna hodnota čínskeho indexu nákupných manažérov banky HSBC signalizuje pokračujúce ochladzovanie ekonomického rastu Číny.

Hodnota indexu poklesla z májových 49,2 bodov na 48,3 bodu, čo je silnejší prepad než očakávali ekonómovia. Tí predpovedali mierny pokles na 49,1 bodu.

K 10:30 európsky akciový benchmark EuroStoxx 50 stráca 2,44 %. Nemecký trhový index DAX klesá o 2,46 %, francúzsky CAC 40 o 2,32 % a britský FTSE 100 o 2,10 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre