5 noviniek štvrtka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Prípad okolo daňových únikov hviezdneho futbalistu Lionela Messiho, o ktorom sme vás nedávno informovali, sa posunul o krok ďalej.

Messi a jeho otec Jorge boli predvolaní na súd, ktorý sa uskutoční dňa 17. septembra 2013. Práve 17. a 18. septembra sú na programe prvé skupinové zápasy Ligy Majstrov. Argentínsky futbalista, ktorý je hráčom klubu FC Barcelona, čelí obvineniam, že spolu s jeho otcom ukryl v daňových rajoch podstatnú časť svojich príjmov. Messi všetky obvinenia odmieta.

2. Zlato má za sebou ťažký deň, nakoľko si jeho cena počas štvrtkového obchodovania odpísala takmer 7 %. Hodnota žltého kovu poklesla pod 1300 dolárov za trójsku uncu a aktuálne stojí 1280 dolárov.

Akciové, dlhopisové i komoditné trhy dnes reagujú na včerajšie vyhlásenie americkej centrálnej banky, ktorá už tento rok obmedzí svoje nákupy aktív na finančných trhoch. Do polovice budúceho roka má svoje kohútiky s dolárovou likviditou úplne pritiahnuť.

3. Ruská centrálna banka nešetrila kritikou tamojšej vlády a jej plánov na devalváciu ruskej meny. Rubeľ v posledných dňoch oslabil voči doláru aj euru, za čo čiastočne môže ruský minister financií Anton Siluanow.

Ruský šéf rezortu financií totiž vyhlásil, že podnikne masívne nákupy cudzej meny na úkor menového kurzu ruského rubľa. Centrálna banka ale oslabenie meny považuje za nepresvedčivý spôsob oživenia stagnujúcej ekonomiky.

4. Španielska ekonomika by už v lete mohla opäť rásť. Presne to si myslí šéf španielskej centrálnej banky Luis María Linde, ktorý dnes v Madride vyhlásil, že najnovšie ekonomické dáta poukazujú na uvoľnenie tempa poklesu.

Španielsko si dnes na finančných trhoch požičalo celkom 5 miliárd eur, pričom úroky oproti predošlej aukcii zaznamenali nárast. Výnos 10-ročného dlhopisu vzrástol o 0,25 percentuálneho bodu na 4,77 %.

5. Britská centrálna banka (Bank of England) je naďalej nespokojná s kapitálovou vybavenosťou britských komerčných bánk. Päť finančných ústavov podľa jej štvrtkového vyhlásenia potrebuje kapitál v objeme 27 miliárd libier.

Pozitívom však je, že štyri banky už predložili plán, ako pokryť kapitálovú dieru vo výške 13,7 mld. libier. Žiadnu potrebu dodatočného kapitálu centrálna banka nevidí pri finančnom obrovi HSBC a taktiež banke Standard Chartered.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre