Dlhová kríza ešte zďaleka nekončí, upozorňujú hedžové fondy

Manažéri hedžových fondov sú znepokojení lacnými peniazmi centrálnych bánk. Najmä agresívnu menovú politiku Japonska považujú za odvážny experiment.

Podľa Sushila Wadhwanisa, manažéra investičnej spoločnosti Wadhwani Asset Management, sa v Európe rozmáha falošný pocit bezpečia, za ktorým stojí Európska centrálna banka a jej nákupy dlhopisov. Vzhľadom na to niektorí politici úplne pozabudli na presadzovanie potrebných štrukturálnych reforiem.

Wadhwani varuje, že príliš objemné zásahy centrálnych bánk môžu viesť k destabilizácii na svetových finančných trhoch.

“Európska kríza ešte zďaleka nekončí”, uvádza aj Philippe Gougenheim, šéf švajčiarskej investičnej spoločnosti Gougenheim Investments. Manažér poukazuje na nepríjemné deficity štátnych rozpočtov v Španielsku a Francúzsku, ktoré sú vyššie než sa pôvodne očakávalo. Okrem toho tu stále zúri rekordná nezamestnanosť.

Galia Velimukhametova z Man Group tvrdí, že záchranné operácie, aké sme mohli vidieť na Cypre, sa onedlho pravdepodobne vrátia. Znepokojujúce sú hlavne komerčné banky na juhoeurópskych trhoch, ktoré sú zamerané na domáci trh.

Velimukhametova poukazuje najmä na Taliansko a Španielsko – v bilanciách tamojších bánk sa schovávajú nemalé objemy toxických úverov, ktoré ešte môžu narobiť problémy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre