776 miliárd eur. Toľko potrebujú európske banky!

Celkom 776 miliárd eur. Presne toľko kapitálu podľa štúdie Independent Credit View (ICV) potrebuje 25 bánk z Nemecka, Talianska, Španielska, Veľkej Británie, Francúzska, Rakúska, Dánska, Holandska, Poľska a Írska.

Inštitúcia okrem toho testovala 8 bánk v USA a Kanade, pričom ani jedna z nich nevykazovala nedostatok kapitálu. Ako uviedol Christian Fischer, bankový analytik ICV, európske banky sa v porovnaní s minulým rokom skutočne nepohli z miesta.

Základom analýzy ICV sú záťažové testy, pri ktorých boli niektoré vládne dlhopisy vážené s vyššou mierou rizika. Expozícia európskych bánk v dlhopisoch eurozóny už prekročila úroveň jedného bilióna eur. Najväčšia talianska banka UniCredit drží v európskych dlhopisoch 96 miliárd eur.

K bankách, ktoré sú na výkyvy trhu príliš citlivé, patrí Commerzbank AG, talianska Intesa San Paolo (matka našej VÚB) a UniCredit, španielska Banco Popular Espanol, Bank of Ireland z Írska, francúzska Credit Agricole SA a rakúska Erste Group Bank (matka Slovenskej sporiteľne).

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre