5 správ pondelka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Čína pracuje na najrýchlejšom superpočítači sveta, ktorý má byť predstavený už koncom tohto roka. Počítač Tianhe-2 má z prvého miesta medzi superrýchlymi výpočtovými strojmi zosadiť americký počítač Titan.

Kým počítač v domácnostiach zvládne v priemere 100 miliónov výpočtov za sekundu, Tianhe-2 ich za sekundu zvládne 33,86 bilióna. Čínska vláda avizovala, že superpočítač bude integrovaný do jej výpočtového centra v Guangzhou, kde bude slúžiť v oblasti výskumu a vzdelávania.

2. Americký realitný trh zaznamenal v júni výrazné zlepšenie. Hodnota indexu NAHB (National Association of Home Builders ) v júni vzrástla z májových 44 bodov na 52 bodov, čo je najvyššia úroveň od marca 2007.

Ide o mimoriadne pozitívny vývoj, keďže ekonómovia predpovedali nárast len na 45 bodov. Súčasná hodnota indexu sa dostala na predkrízovú úroveň a signalizuje pokračujúce zlepšovanie na americkom trhu nehnuteľností.

3. V pondelok sa v Severnom Írsku začal summit predstaviteľov krajín G8. Lídri ôsmich štátov sa okrem iného pozitívne vyjadrili k vývoju v eurozóne, keď prehlásili, že menová únia je na dobrej ceste k uzdraveniu.

Ešte pred summitom Európska únia a americký prezident Barack Obama rokovali o dohode o voľnom obchode. Ako na summite uviedla Angela Merkelová, táto dohoda o voľnom obchode medzi USA a EÚ bude veľkým krokom vpred.

4. Finančné trhy už v plnej miere vsádzajú na to, že americká centrálna banka pritiahne opraty svojej menovej politiky. Znamená to, že FED zmierni svoje mimoriadne  objemné nákupy dlhopisov, čo sa už odráža na klesajúcej cene a rastúcich výnosoch amerických dlhopisov.

„Viac na trhu nevidieť iné názory“, zhodnotil aktuálny stav na trhoch analytik Gang Hu z Credit Suisse, ktorý poukazuje na to, že väčšina obchodníkov počíta so zmiernením uvoľnenej politiky FEDu. Už v stredu bude centrálna banka hovoriť o tom, aký postoj zvolí pri svojej menovej politike.

5. Ako dnes informoval Financial Times, americké veľkobanky JP Morgan a Morgan Stanley zrušili svoje plány opäť sa vrátiť k produktom CDO (kolaterizované cenné papiere). Banky sa tak rozhodli, že tieto finančné nástroje opäť nebudú ponúkať investorom. Vzhľadom na svoju nedostatočnú transparentnosť a mimoriadne zložitej štruktúre boli práve produkty CDO považované za hlavného vinníka finančnej krízy.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre