5 noviniek piatka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Nemci by mali viac spotrebovať a tým stimulovať dopyt. Presne to si myslí nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá v piatkovom rozhovore pre agentúru Bloomberg hovorila o akomsi “mixe” medzi ekonomickým rastom a zdravým rozpočtom.

Práve A. Merkelová je tuhou zástankyňou úspor, čím na seba pravidelne púta medzinárodnú kritiku. Jej slová o stimulovaní hospodárskeho rastu prichádzajú pár dní pred summitom krajín G8 v Írsku.

2. Z piatkových makroekonomických dát v USA sršalo sklamanie. Index Univerzity Michigan, ktorý zohľadňuje spotrebiteľskú dôveru, v júni oslabil z 84,5 bodu na 82,7 bodu. O chudobné čísla sa postaral aj americký priemysel. Podľa údajov centrálnej banky priemyselná produkcia USA v máji stagnovala, pričom ekonómovia očakávali takmer polpercentný nárast.

Akciový index Dow Jones Industial si v závere týždňa odpísal 100 bodov, čo je v relatívnom vyjadrení pokles o 0,70 %.

3. Vaše úspory sú jedom pre ekonomiku. Tieto slová dnes venoval Medzinárodný menový fond Spojeným štátom. MMF uvádza, že štátne škrty sú výrazným spomaľovačom najväčšej ekonomiky sveta.

Experti MMF odhadujú, že tento rok ekonomika Spojených štátov porastie o 1,9 %. Pred rokom hovorili až o 2,3 %-nom tempe hospodárskeho rastu. Zhoršenú predikciu schytal aj budúci rok. Kým doteraz MMF hovoril o troch percentách, teraz je to 2,7 %.

4. Zadĺžené a krízou podlomené americké mesto Detroit sa opäť snaží postaviť na nohy. Z najhoršieho von má mestu pomôcť krízový manažér, ktorý veriteľom navrhuje, že im za jeden dolár pohľadávok, ktoré voči Detroitu majú, vyplatí 10 centov.

Mesto stojí na pokraji bankrotu. Niektorým veriteľom už pozastavilo platby, aby mu zvýšili prostriedky na zabezpečenie bežných potrieb mesta. Zamestnanci a zmluvní partneri mesta by peniaze mali dostávať ďalej.

5. Singapurská centrálna banka má ťažké srdce na 20 finančných inštitúcií pôsobiacich v Singapure. Podľa jej vyhlásenia sa komerčné banky, medzi ktorými sú mená ako ING, Royal Bank of Scotland či UBS snažili manipulovať s miestnou medzibankovou sadzbou SIBOR.

Centrálna banka identifikovala celkom 133 obchodníkov, ktorí sa vraj pokúšali ovplyvniť jednu z referenčných úrokových sadzieb. Inštitúcia ale zároveň priznala, že manipuláciu nemá ako dokázať, keďže jej chýbajú potrebné dôkazy. Niektorí z týchto obchodníkov už boli vyhodení, tí čo zostali, budú podrobení disciplinárnemu konaniu.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre