5 európskych spoločností s najvyššími tržbami!

5. Švajčiarska-britská nadnárodná spoločnosť Glencore-Xstrata, ktorá sa venuje obchodovaniu s komoditami a taktiež ťažobnej činnosti, svoje minuloročné tržby navýšila o takmer 20 % na 165,98 milióna eur.

Svetový komoditný obchodník Glencore len tento rok úspešne dokončil prevzatie svojho banského súpera Xstrata, za ktorého zaplatil viac ako 40 miliárd dolárov.

4. Na štvrtom mieste sa s obratom v objeme 182,29 milióna eur nachádza francúzska rafinérka Total. V porovnaní s rokom 2011 sa tržby tejto spoločnosti navýšili o 9,46 percenta.

Rafinérka, ktorá vznikla v roku 1924 a zamestnáva viac ako 90 tisíc ľudí, sa okrem ropy a plynu venuje aj produkcii rôznych chemikálií ako lepidlá či hnojivá.

3. Tretia priečka patrí najväčšej európskej automobilke Volkswagen. Koncern z Wolfsburgu dokázal svoje tržby navýšiť o viac ako pätinu (20,92 %) na 192,67 milióna dolárov.

Nemecká spoločnosť už niekoľkokrát zopakovala svoj cieľ, ktorým je titul najväčšej automobilky sveta. Do piatich rokov chce z postu najväčšej automobilovej spoločnosti zosadiť japonskú Toyotu. Okrem značky Volkswagen patrí do portfólia koncernu aj značka Audi, Škoda Auto či Seat.

2. Na druhé miesto si sadá britská ropná spoločnosť British Petrol (BP), ktorej tržby dosiahli viac ako 290 miliónov eur. Britský ropný koncern pôsobí vo viac ako 80 krajinách sveta a prevádzkuje takmer 22 tisíc čerpacích staníc. Tie vystupujú pod názvami BP, Aral alebo ARCO.

Najvyššie tržby v Európe vykazuje ropná spoločnosť Shell

Britská rafinérka koncom minulého roka súhlasila s odpredajom svojho akciového podielu v spoločnosti TNK-BP, ktorá je tretím najväčším producentom ropy v Rusku.

1. Spoločnosť s najväčšími tržbami v Európe pochádza z Holandska. Je ňou ropný koncern Royal Dutch Shell , ktorý svoj obrat minulý rok navýšil o 3,37 %. Spoločnosť vykázala tržby v objeme 361 miliónov eur, čo je o 70 miliónov viac ako druhý British Petrol. Kým BP po celom svete prevádzkuje 22 tisíc čerpacích staníc, Shell ich má približne 44 tisíc!

Nie je to len ropa, na ktorú sa spoločnosť Shell zameriava. Medové časy predpovedá aj biznisu s plynom, do ktorého sa do roku 2015 rozhodla zainvestovať 20 miliárd dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre