Ako obchoduje George Soros, kráľ hedžových fondov?

Finančník George Soros, miliardár, ktorý sa narodil v Budapešti, je zaslúžene označovaný za kráľa medzi hedžovými manažérmi. Fond Quantum, ktorý v roku 1970 založil spolu s Jimom Rogersom, sa počas desiatich rokov zhodnotil o viac ako 4000 %. Okrem toho je známe, že svojou menovou špekuláciou (krátka pozícia pri britskej libre) položil na kolená Bank of England.

Už z tohto úvodu môžete vytušiť, že Soros je krátkodobým špekulantom, ktorý vstupuje do mimoriadne objemných pozícií. O tom, do akej investície a pozície (krátka/dlhá) vstúpi, sa rozhoduje na základe makroekonomickej a politickej situácie v rôznych krajinách.

Znamená to, že ak sa domnieva, že Spojené štáty americké smerujú do hospodárskej recesie, otvorí krátku pozíciu či už pri akciách alebo futures kontraktoch na hlavné akciové indexy v USA.

Rôzne úvahy, predsudky a emócie. Na tom všetkom sa dá zarobiť!

Soros sa pri svojich investíciách mnohokrát odvoláva na pojem reflexivita. Na pôde finančných trhov nám teória reflexivity hovorí o tom, že úvahy, predsudky a emócie obchodníkov a investorov môžu zmeniť fundamenty, ktoré determinujú trhovú cenu.

Teória reflexivity popiera všeobecnú rovnováhu na trhoch, čiže stav, kedy sú informácie známe všetkým účastníkom trhu.

Soros prehlasuje, že práve toto iracionálne správanie (na základe vlastných emócií a predsudkov investorov) vedie k trhovým vzostupom a prepadom, ktoré zároveň predstavujú investičné príležitosti.

Slušné peniaze Soros zarobil aj v terajších krízových časoch. Dobre vedel, že cena zlata sa pohybuje v cykloch a práve doba, aká tu bola nedávno, je pre nákup žltého kovu tou najvhodnejšou. Jeho pragmatických pohľadom usúdil, že eurozóna má vážne trhliny, čomu prispôsobil aj svoje akciové a dlhopisové investície.

Určite ste už pochopili, že Sorosov štýl obchodovania nie je pre ľudí so slabým srdcom a prázdnou peňaženkou. Sorosove známe výroky to plne potvrdzujú: “Riskovanie bolí. Každý, kto je v tomto podnikaní, a nevie sa vyrovnať s dôsledkami, nestojí za nič” alebo “je normálne, že na konci každej veľkej operácie vrátiš časť ziskov.”

Aj keď je pravda, že 82-ročný Soros nemá za sebou len ziskové obchody, ale aj nepríjemné straty, s majetkom v odhadovanej hodntoe 19,2 miliardy dolárov sa stále radí k najbohatším ľuďom sveta.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre