5 noviniek stredy, ktoré potrebujete vedieť!

1. Člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen (na snímke) obhajuje nákupy vládnych dlhopisov, za ktorými stojí ECB. Ako dnes prehlásil, ide o normálny nástroj menovej politiky.

Cieľom týchto nákupov nie je zabrániť štátnemu bankrotu, ale dopomôcť k dosiahnutiu všeobecných cieľov menovej politiky. Asmussen zdôraznil, že ECB bude aj naďalej prijímať nezávislé rozhodnutia a na základe vlastného posúdenia situácie zváži, či a kedy bude intervenovať.

2. Druhý najväčší indický výrobca pneumatík Apollo Tyres dnes avizoval, že chce kúpiť svojho amerického konkurenta Cooper Tire & Rubber. Ako indická spoločnosť informovala, za jednu akciu amerického rivala ponúka  35 dolárov, čo je celkovo 2,5 miliardy dolárov.

Po tom, čo akcie v utorkovom obchodovaní uzavreli na hodnote 24,56 dolára, sa akcionári Cooper môžu tešiť 43 %-nej prémii. Akcie Cooper Tire sa v tomto roku zhodnotili už o 37 %.

3. Hviezdny futbalista Lionel Messi, ktorý je hráčom španielskeho klubu FC Barcelona, sa vraj vyhýbal plateniu daní. Ako dnes informovala španielska agentúra EFE, v rokoch 2007 až 2009 údajne časť svojich príjmov skrýval v daňových rajoch. Odhaduje sa, že tým štát na daniach ochudobnil o viac ako 4 miliardy eur.

Španielska prokuratúra v tejto veci podala na Messiho žalobu na súde v barcelonskom predmestí Gava, kde hráč žije.

4. Krízou oslabené Taliansko si v stredu na dlhopisovom trhu požičalo sedem miliárd eur, pričom úroky zaznamenali opäť rastúci trend. Pri jednoročných dlhových cenných papieroch výnosnosť vzrástla o 0,26 percentuálneho bodu na 0,96 %, čo je najvyššia úroveň od marca.

Po dlhopisoch bol silný dopyt, takže krajine sa podarilo požičať toľko, koľko plánovala. Zajtra (vo štvrtok) sa bude konať ďalšia aukcia talianskych dlhopisov.

5. Ako v stredu v Londýne avizoval britský štatistický úrad, počet nezamestnaných tu v máji poklesol o 8600 ľudí, čo je viac než očakávali ekonómovia. Tí predpovedali pokles o 5000 nezamestnaných. Máj je v poradí už siedmym mesiacom v rade, čo počet nezamestnaných klesá.

Britská libra po týchto číslach posilnila a voči euru dosiahla 3-týždňové maximum na úrovni 0,8504 libry. Za posledné tri mesiace si libra polepšila o takmer 6 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre