5 noviniek utorka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Grécke média dnes zostali v šoku po tom, čo sa von dostala správa, že vláda chce stopnúť veľkú časť štátneho vysielania.

Ak sa tak stane, o prácu by malo prísť 2900 zamestnancov. Kompenzáciou by  malo byť spustenie menšieho vysielania a taktiež rádia, kde by pracovalo zhruba 1000 ľudí. V rámci konsolidačného programu musí Grécko do konca tohto roka prepustiť 4000 zamestnancov verejnej správy.

2. Rok 2013 môže byť pre automobilový priemysel v Európe doslova katastrofickým. Podľa štúdie automobilových expertov Univerzity v Duisburgu by v rámci krajín Európskej únie a štátov Európskeho združenia voľného obchodu malo byť predaných 11,9 milióna vozidiel, čo by bolo najmenej za posledných 30 rokov!

Navyše, mimoriadne nízke by v tomto roku malo byť vyťaženie európskych automobilových fabrík, ktoré by malo dosiahnuť najnižšiu úroveň od konca 2. svetovej vojny.

3. Americká spoločnosť Google dnes potvrdila, že preberá izraelskú navigačnú aplikáciu Waze. K nákupu spoločnosti Google zablahoželal aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. “Gratulujem, teraz ste izraelské technológie zviditeľnili po celom svete”, uviedol premiér. Podľa doterajších údajov by Google za Waze mal zaplatiť 1,1 miliardy dolárov. Izraelský premiér dodal, že teraz čaká na ďalší startup.

4. Ako vo štvrtok v Ankare vyhlásila turecká centrálna banka,  cez dočasné zmiernenie svoje uvoľnenej menovej politiky chce podporiť tamojšiu menu – tureckú líru. Vzhľadom na zvýšenú neistotu, ktorá je odrazom protestov v krajine, sa turecká líra v posledných týždňoch dostala pod predajný tlak.

Centrálna banka chce tak zredukovať svoje operácie na voľnom trhu, čím chce zvýšiť atraktivitu tureckej meny. Tá si dnes v reakcii na vyhlásenie centrálnej banky voči euru aj doláru pripísala zisky.

5. Ako dnes informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky, zamestnanosť v apríli medziročne vzrástla nasledovne: vo vybraných trhových službách o 5,8 %, v doprave a skladovaní o 2,1 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,4 % a v ubytovaní o 0,6 %.

Naopak, počet zamestnaných osôb klesol v stavebníctve o 5,2 %, priemysle o 1,5 %, informačných a komunikačných činnostiach o 1,3 %, vo veľkoobchode o 0,4 %, v predaji a oprave motorových vozidiel, v maloobchode zhodne o 0,3 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

 

xtb
Komentáre