5 najmocnejších Arabov sveta!

Na základe tohtoročného rebríčka Arabian Business Power 500, ktorý vyhodnocuje 500 najmocnejších mužov arabského sveta, vám prinášame piatich najmocnejších.

5. miesto – Mazen Rawashdeh

Rawashdeh má v sieti Twitter dôležité postavenie

7 rokov pracoval v eBay, dnes je vysoko postaveným inžinierom v sociálnej sieti Twitter. Hovoríme o mužovi menom Mazen Rawashdeh, ktorý je viceprezidentom oddelenia operácií v Twitteri.

V rýchlo rastúcej spoločnosti má Rawashdeh dôležitú úlohu, ktorou je nastavenie vhodného obchodného modelu a zavedenie tzv. reklamných tweetov.

Táto sociálna sieť už prilákala mnoho veľkých investorov, vrátane Jeffa Bezosa z Amazonu či saudského princa Al-Walida. Miliardový kapitál, ktorý títo ľudia do Twitteru tlačia, len zdôrazňuje, že vplyv Rawashdeha bude narastať!

4. miesto – Mohamed Alabbar

Na štvrtom mieste sa nachádza muž, ktorý postavil najvyššiu a najpopulárnejšiu vežu sveta Burj Khalifa  (dokončená v roku 2009).

Je ním Mohamed Alabbar, šéf spoločnosti Emaar Properties, ktorá stojí za mnohými stavebnými projektmi v Dubaji a je najväčšou developerskou spoločnosťou v Spojených arabských emirátoch.

Spoločnosť zrodila aj najväčšie nákupné centrum sveta Dubai Mall.

Pozri foto nákupného centra Dubai Mall: Toto je kráľ medzi nákupnými centrami

Stavby Burj Khalifa, Dubai Mall či atrakcia Dubai Fountain sú súčasťou rozsiahleho viacúčelového komplexu s názvom Downtown Dubaj. Mohamed Alabbar zohral kľúčovú úlohu pri budovaní cestovného ruchu a realitného sektora Dubaja.

3. miesto – Mo Farah

Športovec a hridina arabaského sveta – Mo Farah

Počas minuloročných Olympijských hier v Londýne prežíval arabský svet nádherné chvíle, keďže ich hrdina zdolával športový svet. 

Ich krajan Mo Farah tu totiž vyhral dve zlaté medaile, a to v behu na 10 000 a 5000 metrov.

Mo Farah, ktorý sa narodil v hlavnom meste Somálska a časť svojho detstva prežil v Džibuti, sa nakoniec presťahoval do Veľkej Británie, kde ho dnes považujú za svojho.

2. miesto – Ahmed bin Saeed Al Maktoum

Šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum – riaditeľ nadnárodnej korporácie Emirates Group

Druhým najmocnejším Arabom je generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Emirates Group, šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

Nie je to len svetová letecká spoločnosť Emirates Airlaines, ktoré sú súčasťou skupiny. Patrí sem tiež najväčšia banka v Dubaji Emirates NBD či rezort Emirates Hotels and Resorts.

Ročný obrat koncernu Emirates Group, ktorý celosvetovo zamestnáva cez 60 tisíc ľudí, dosahuje viac ako 18 miliárd dolárov.

Ahmed bin Saeed Al Maktoum okrem toho šéfuje štátnej investičnej spoločnosti Dubai World.

1. miesto – Saudský princ Al Waleed bin Talal

Šejk Al Waleed bin Talal – najmocnejší Arab

Už deviaty rok po sebe si na prvé miesto v rebríčku Arabian Business Power 500 sadá saudský princ Al Waleed bin Talal, ktorí riadi skupinu Kingdom Holding. Jeho korporácia drží veľké investície v spoločnostiach ako Apple, Twitter či News Corporation.

“Mám veľmi štruktúrovaný život: každý deň to isté,“ uviedol nedávno Alwaleed. „Akoby som išiel na autopilota. A prečo to meniť? Je to recept na úspech. Nie je to rozbité a nefunkčné, takže to netreba opravovať.”

Ako sme pred pár dňami písali, Al Waleed bin Talal je pohoršený tým, že ho magazín Forbes umiestnil až na 26. miesto najbohatších ľudí sveta. Saudský princ si neoblomne stojí za tým, že jeho majetok dosahuje hodnotu takmer 30 miliárd USD, a nie 20 miliárd, ktoré mu pripisuje Forbes.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre