Obchodníci, čím to je, že klameme samých seba?!

Ak obchodujete či investujete, určite veľmi dobre poznáte situáciu, kedy sami seba presviedčate, že investícia (či už akcie, meny, komodity alebo dlhopisy), ktorá aktuálne prerába, pôjde nahor. “Teraz je to iné, teraz to vyjde, pretože tamto a toto my to potvrdzuje”, hovoríte si v duchu.

Čím to je, že sa investor klame a bojí sa prijať situáciu takú, aká v skutočnosti je? Nedávno mi odpoveď na túto otázku poskytla kniha “Disciplinovaný trader”, ktorá sa miesto fundamentálnej a technickej analýzy venuje tej najdôležitejšej – duševnej.

Ľudská myseľ je nastavená tak, aby nepríjemné informácie automaticky blokovala a chránila nás tak pred emočným nepohodlím. Preto, aj keď si to neuvedomujeme, prirodzene vyberáme informácie, ktoré sú v súlade s našimi očakávaniami a pomáhajú nám udržovať bezbolestný stav.

V obchodovaní je ale dôležité nepodliehať vedomým či podvedomým duševným procesom, ktoré informácie skresľujú len preto, aby sme sa vyhli bolesti.

Vedome či nevedome – klameme sa stále!

Existuje mnoho spôsobov, ako nás naša myseľ ochraňuje pred bolestivými informáciami: Hľadáme dôvody, prečo zostať v stratovom obchode (pozeráme sa na rôzne ukazovatele, o ktoré by sme predtým ani nezakopli atď.) a PODVEDOME skresľujeme a taktiež vyraďujeme rôzne údaje, ktoré nám spôsobujú bolesť.

Z toho vyplýva, že čím viac informácií ako obchodníci blokujeme (či už vedome alebo nevedome), tým menšia je naša šanca na výhru.

Preto, ak sa budete niekomu snažiť dokázať (či už sebe, alebo kolegom), že tá či oná investícia je tá správna, nebudete schopní efektívne obchodovať. Môžete vedieť o trhoch všetko možné, poznať každý ukazovateľ, jeho referenčné hodnoty a vedieť čítať každú formáciu, no nič z toho negatívne dopady takýchto impulzov nepotlačí.

Už v priebehu nasledujúcich dní si v Investičných Novinách o duševnej analýze prinesieme ďalší diel. Dovtedy sa snažte neklamať samých seba ;)

 

Dušan Hruška

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom a zároveň aj šéfredaktorom Investičných Novín – www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, osobnostný rozvoj a leadership. Pôsobí tiež v online marketingu a vo sfére webových technológií.

Všetky príspevky od Dušan Hruška

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre