Čínske vývozy majú za sebou slabučký máj

Oslabený celosvetový dopyt, prísnejšia regulácia trhov a taktiež silnejšia mena spôsobili, že zahraničný obchod Číny v máji čelil nemalému tlaku.

Ako vyplýva z údajov colnej správy, objem exportu v máji medziročne vzrástol o jedno percento, zatiaľ čo dovoz poklesol o 0,3 percenta. Ekonómovia očakávali až 7,4 %-ný nárast vývozu a 6,6 %-ný nárast dovozu. Pripomeňme, že ešte v apríli čínske vývozy rástli o 14,7 percenta.

Prebytok obchodnej bilancie dosiahol 20,4 miliardy dolárov. Ekonómovia počítali s prebytkom zahraničného obchodu na úrovni 20 miliárd USD.

“Tieto dáta zobrazujú skutočný stav čínskych vývozov”, komentoval čísla Shen Jianguang, hlavný ekonóm spoločnosti Mizuho Securities Asia.

Okrem slabšieho celosvetového dopytu sa pod tieto čísla podpísala aj prísna kontrola pri priamych kapitálových investíciach smerujúcich do Číny. Čína aj napriek spomalenému hospodárskemu rastu naďalej priťahuje prostriedky mnohých zahraničných investorov.

Ako komentujú odborníci, aj keď medzinárodní investori vidia v Číne príležitosť, súčasné prísne pravidlá im znemožňujú získať priamu účasť v tamojších podnikoch. Krajina má okrem toho naštrbené obchodné vzťahy s jej dôležitými partnermi. Pripomeňme nekompromisné clo na čínske solárne panely zo strany Európskej únie, na ktoré Peking odpovedal odvetou pri európskych vínách či chemikáliách.

Najväčší svetový vývozca má okrem toho obchodné spory s USA a Japonskom. Za škrípajucim vývozom stojí aj silnejšia čínska mena. Ako sme vás koncom mája informovali, čínsky juan sa voči doláru vyšplhal až na 19-ročné maximum, čo tamojších exportérov nijako neteší.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre