Tu je dôvod, prečo sa včera investori zbavovali akcií Samsungu

Samsung Galaxy S4

Počas piatkového obchodovania sa akcie juhokórejského výrobcu elektroniky prepadli až o 6,18 % na hodnotu 1 427 000 wonov (963,18 eur).

Ide o najväčší jednodňový prepad za posledných 9 mesiacov a hodnota akcií sa dostala na najnižšiu úroveň od začiatku februára.
Za negatívnym vývojom na trhu treba hľadať vyjadrenie americkej banky JP Morgan, ktorá znížila svoju prognózu zisku pre spoločnosť Samsung.

Pod oslabené zárobky sa má podpísať predovšetkým slabý dopyt po high-end telefónoch. JPMorgan očakáva v priebehu najbližších mesiacov slabý dopyt po vlajkovej lodi spoločnosti, ktorou je najnovší Samsung Galaxy S4.

Odhad hovorí, že objednávky by v tomto roku mali byť o 20 až 30 % nižšie ako bola doterajšia prognóza. Počnúc júnom by firma mala mesačne predať 7 až 8 miliónov kusov Galaxy S4, zatiaľ čo minulý mesiac boli predaje na úrovni až 10 miliónov kusov.

Vývoj akcií Samsungu za posledných 5 dní (burza v Nemecku)

Aj v dôsledku uvedených faktov banka JP Morgan znížila odhad zisku spoločnosti Samsung pre rok 2013 až o 9 %. „Je všeobecná zhoda v tom, že ziskovosť v mobilnom segmente Samsung oslabí,“ uvádza Young Park z Woori Securities v poznámke pre svojich klientov.

Samsung totiž presúva svoje zameranie viac na lacnejšie smartphony, aby dokázal súťažiť s čínskymi výrobcami.
Prepad v kategórii high-end modelov, kde Galaxy S4 patrí, však spôsobuje tlak na výšku ziskových marží.

Situáciu na trhu tak zhrnul aj analytik Kim Young-chan zo spoločnosti Shinhan Investment Corp, ktorý uvádza, že „predaje high-end telefónov zaostávajú sa očakávaniami, zatiaľ čo telefóny nižšej a strednej triedy sa rýchlo predávajú po celom svete“.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre