5 noviniek piatka, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. Kanadské úrady majú podozrenie, že spoločnosť Nestlé a Mars sa nelegálne dohadovali na stanovovaní cien čokoládových výrobkov.

Malo ísť pritom o známe značky ako Kitkat, Twix, Bounty, M&Ms a Snickers. Ak by sa podozrenia potvrdili, išlo by o nekalú súťaž a trestný čin. Obe spoločnosti tieto obvinenia rázne odmietajú.

2. Ako dnes vo Washingtone avizovalo americké ministerstvo práce, v mesiaci máj bolo v Spojených štátoch vytvorených celkom 175 tisíc pracovných miest, pričom ekonómovia počítali s číslom len +163 tisíc.  Čo sa ale týka mesiacov marec a apríl, tu bol vývoj o niečo slabší, keďže doteraz známe údaje boli revidované o 12 tisíc smerom nadol.

Ekonómovia výsledky komentovali slovami, že tvorba pracovných miest nie je tak slabá, aby sa Federálny rezervný systém ďalej staral o ekonomické oživenie, no ani tak silná, aby teraz sprísnil menovú politiku. FED už dlhšiu dobu zvažuje, že sprísni svoju menovú politiku. Mnohí pozorovatelia trhu tento krok očakávajú na začiatku jesene.

3. Americký maloobchodný reťazec Wal-Mart avizoval, že chystá spätný odkup akcií v hodnote 15 milárd dolárov. Ako uviedol finančný riaditeľ spoločnosti, vďaka výrazne silnému cash-flow spoločnosť mohla v posledných dvoch rokoch do spätného odkupu akcií investovať viac ako 14 miliárd dolárov. Spoločnosť okrem toho ohlásila zvýšenie dividendy. Pre aktuálny rok to je 1,59 USD/akciu, pre budúci až 1,88 USD/akciu. Akcie Wal-Mart v piatok vzrástli o 1,28 %.

Japonské dôchodkové fondy chcú zvýšiť svoju angažovanosť v akciách

4. Japonské štátne dôchodkové fondy chcú v budúcnosti výrazne posilniť svoje nákupy akcií, pričom menej prostriedkov by malo ísť do štátnych dlhopisov. Ako uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, podiel, ktorý bude pripadať na dlhopisové investície, sa fondy budú snažiť zredukovať z doterajších 67 % na 60 %. Doterajší podiel akciových investícií by mal vzrásť o jedne percentuálny bod na 12 %.

5. Ako dnes informoval štatistický úrad Slovenskej republiky, v apríli celkový vývoz tovaru medziročne vzrástol o 9,2 % na hodnotu 5 571,2 milióna €. Celkový dovoz tovaru sa zvýšil o 3,6 % na 5 007,3 mil. €. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 563,9 mil. eur.

Za 4 mesiace sa celkový vývoz tovaru medziročne navýšil o 4,1 % na 20 753,9 mil. Eur a celkový dovoz o 0,4 % na 18 890,4 mil. €. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 1 863,5 mil. €.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre