Tu je všetko, čo potrebujete vedieť z dnešného zasadnutia ECB a BoE!

Dnes sa uskutočnili zasadnutia dvoch popredných centrálnych bánk, a to Európskej centrálnej banky (ECB) a taktiež Bank of England (BoE). Nižšie vám z oboch zasadnutí prinášame to najdôležitejšie.

Rada guvernérov ECB dnes vo Frankfurte rozhodla, že hlavná refinančná úroková sadzba zostáva na nezmenenej úrovni 0,5 %, ktorá je zároveň rekordným minimom.

Európska centrálna banka aj naďalej očakáva, že sa ekonomická situácia v eurozóne bude v druhej polovici postupne zotavovať. “Situácia v eurozóne zostáva naďalej ťažká, no je možné určiť náznaky stabilizácie”, uviedol šéf ECB Mario Draghi ešte začiatkom týždňa. Draghi však prisľúbil, že uvoľnenú menovú politiku podrží tak dlho, ako bude potrebné.

Európske akcie rozhodnutie o ponechaní sadzieb na rekordnom minime a prísľub ďalšej likvidity potešil, keďže sa začali odrážať od svojho 6-týždňového minima.

Svoju súčasnú úroveň úrokových sadzieb nemenila ani britská centrálna banka, ktorá ju rovnako ako ECB ponechala na rekordne nízkej úrovni 0,5 %. BoE okrem toho avizovala, že objem jej nákupov aktív ponecháva na úrovni 375 miliárd libier. Trh tieto kroky očakával.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre