Prestaňte hazardovať, začnite obchodovať!

Ak obchodujete na devízovom trhu a nemáte nad svojimi peniazmi kontrolu, hazardujete! Hranicou medzi hazardom a obchodovaním, amatérmi a profesionálmi je takzvaný money mamagement, čiže riadenie finančných prostriedkov.

Pri money manažmente „nehádžete mince do automatu“, pričom naivne dúfate, že vám padne hlavná výhra. Pri money manažmente sledujete dlhodobú návratnosť vašej investície, s cieľom ochrániť svoj kapitál a zarobiť.

Hlavným cieľom je vyhnúť sa nadmerným stratám na svojom obchodnom účte, ktoré by vás doslova „zruinovali“ a znemožnili ďalšie obchodovanie. Pri money manažmente nie je dôležité, či na svojom účte máte 1000, 10 tisíc alebo 100 tisíc eur. Je to hlavne o riadení rizík!

Je to ako diéta, čiže nepríjemné!

Aj keď mnoho obchodníkov o money manažmente vie, nerealizuje ho. Je to ako diéta a cvičenie – mnoho o nich viete no neviete ich zasadiť do praxe. Dôvod je jasný. Podobne ako diéta a cvičenie, ani money management nie je ničím príjemný, pretože obchodníkov núti sledovať pozície a prijímať straty. No práve zber strát je základom pre dlhodobý úspech, čo môžeme vidieť na tabuľke nižšie.

Výška straty na obchodnom účte Potrebné zhodnotenie pre dosiahnutie pôvodnej výšky kapitálu
25% 33%
50% 100%
75% 400%
90% 1000%

Prvý stĺpec tabuľky označuje výšku strát vášho kapitálu na obchodnom účte (25 %, 50 % atd.). Stĺpec číslo dva hovorí o tom, o koľko sa musia vaše prostriedky pri daných stratách zhodnotiť, aby ste dosiahli pôvodnú výšku kapitálu. Ak dovolíte, aby výška straty na vašom obchodnom účte dosiahla až 75 %, pre dosiahnutie pôvodnej úrovne budeme musieť zarobiť 400 %!

Cieľom tejto tabuľky vás nie je nabádať, aby ste sa “krvopotne” snažili dohnať straty. To nie, veď už slávny špekulant Andre Kostolany hovorieval, že “zarobiť sa dá, prerobiť sa dá, no získať naspäť? Nemožné.” Cieľom tejto tabuľky je ukázať, aké veľké škody napácha nezodpovedné riadenie rizík = hazard!

V preslávenej publikácii Market Wizards z roku 1989 sa uvádza, že denný obchodník by nikdy nemal riskovať viac ako 1 percento z celkového objemu prostriedkov na účte. Znamená to, že aj keď obchodník neuspeje 20-krát za sebou, ešte stále ma k dispozícii 80 % svojho kapitálu.

Krásne sa to píše a hovorí, no pravda je taká, že len máloktorý obchodník Money management aj poctivo uplatňuje.

Tabuľka nižšie krásne ukazuje, ako sa bude váš obchodný účet vyvíjať v prípade, keď si maximálne riziko stanovíte pri dvoch percentách a desiatich percentách.

Kým pri 10 %-nej miere rizika na jeden obchod budete mať po desiatich obchodoch len 1938 eur, pri dvojpercentnom to bude až 4169 eur. Poriadny rozdiel, čo poviete? Ako sme už ale uvádzali vyššie, pre správny money manažment je potrebné prijímať „bolestné“ straty a nepozerať sa, kam až padá váš účet.

Mnohí profesionálni obchodníci odporúčajú stanoviť si maximálne riziko na úrovni 2 %, čiže ak na svojom účte držíte napr. 1000 eur, maximálne si môžete dovoliť stratu 20 eur. Viac nie!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre