Solárne panely z Číny ako rozbuška obchodnej vojny?

Európska komisia oznámila, že ukladá dočasné antidumpingové clo na dovozy čínskych solárnych panelov. Komisia tvrdí, že čínske solárne panely sú neprimerane nízke a súboj s európskymi firmami je tak nespravodlivý a nerovnocenný.

Zavedenie cla prichádza aj napriek nesúhlasu niektorých členských krajín únie, ktoré sa obávajú, že by to mohlo rozpútať obchodnú vojnu.

Opatrenie vstúpi do platnosti už vo štvrtok 6. júna a to vo všetkých členských štátoch EÚ. Na začiatku bude sadzba cla na úrovni 11,8 %. Nasledovať bude dvojmesačné obdobie, počas ktorého sa bude hľadať spoločné riešenie tejto vzniknutej situácie spolu s Čínou.

Pokiaľ za tento čas nedôjde k dohode, sadzba cla sa zvýši až na 47,6 %. Pokiaľ sa dohoda nenájde ani potom, aktuálne dočasné clo sa od decembra zmení na trvalé na dobu piatich rokov.

Karel de Gucht (wikimedia)

Cena by mala byť o 88 % vyššia

Európsky komisár pre obchod Karel De Gucht (na snímke vľavo) uviedol, že cena za ktorú čínske spoločnosti v Európe svoje solárne panely predávajú, by podľa výpočtov komisie mal byť až o 88 % vyššia.

Neriešenie danej situácie by tak mohlo viesť k ohrozeniu dôležitého odvetvia. Podľa Guchta ponúkla Komisia Číne podnet na vyjednávanie. Je však na nej, aby sa príležitosti chytila a k vyjednávaniu pristúpila.

Dohoda v tomto prípade by tak mohla znamenať napríklad stanovenie minimálnej ceny za ktorú by mohli čínsky výrobcovia predávať svoje solárne panely v EÚ.

Tento krok únie je o to dôležitejším, že Čína je najväčším svetovým výrobcom solárnych panelov a jej vývoz do Európy dosiahol v roku 2011 hodnotu 21 miliárd eur.

Čínska vláda ešte minulý mesiac varovala, že ak Európska komisia pristúpi k zavedenie cla, príjme opatrenia na ochranu svojich záujmov. Doteraz však nespresnila, aké opatrenia má na mysli.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre