Pozrite sa, ako vyzerá deň obchodníka na Wall Street

Obchodník z Wall Street sa budí pred pol šiestou ráno. O 6:00 si berie taxíka a počas cesty si na svojom tablete prezerá prehľad trhových noviniek.

O 6:30 si sadá k pracovnému stolu a pozerá sa na hodinky, ktoré mu oznamujú, že do otvorenia burzy ešte zostáva 90 minút. A presne taký čas potrebuje –  20 minút mu zaberie zapnutie všetkých obchodných systémov (zhruba 6 – 8 počítačov, pričom na každom beží cca 10 až 15 rôznych softvérových aplikácií).

Dobre, po spojazdnení techniky je na hodinkách 6:50 – v tomto čase si obchodník prezerá všetky možné informačné zdroje (FT, Bloomberg, Wall Street Journal, China Daily, City AM atď..) a hodí rýchly chat s niekoľkými maklérmi. Na stole mu už rozvoniava káva zo Starbucksu, ktorú mu doniesol kolega, prípadne asistent.

Takže aký “herný” plán zvoliť na dnešok?

Máme 7:15 a trader si prezerá všetky najväčšie obchodné pozície. Snaží sa aspoň zhruba prísť na to, aký herný plán zvolí na dnešok. Nemôže zabúdať na sledovanie rizík. Ako mnohí Wallstreeťania  uvádzajú, k nasledovanejším rizikám patrí gamma, vega, delta, decay, skew a div.

OK. Ak mal obchodník deň predtým rušnú noc, etapa, ktorá prichádza o 7:30 ho určite nepoteší. Začína sa predajno-analytické stretnutie, predkladá sa makro súhrn a diskutuje sa o dôležitých novinkách (s opicou je to vraj zabijak :)

O 7:50 si trader ešte raz prezerá všetky trhové novinky aby sa uistil, že tesne pred otvorením trhu mu nič neušlo. Jednoducho musí vedieť o všetkom!

O 8:00 to prichádza. Otvára sa trh a ceny akcií sa dávajú do pohybu. O 8:15 prichádza prvá vlna požiadaviek od klientov.

Okolo štvrť na desať sa veci začínajú upokojovať. Obchodník môže chatovať s kolegami (najmä s junior obchodníkmi, ktorým pomáha s riešením rôznych problémov), prípadne túto prestávku využije inak. Pokojnú atmosféru je možné spozorovať ešte aj o desiatej hodine.

O 10:10 sa opäť valí práca, nakoľko obchodný príkaz vyslal veľký, naozaj veľký klient, takže cena musí byť čo najlepšia. Trader je väčšinu času na telefóne a sleduje trh najmenej na ôsmich obrazovkách (+ Bloomberg TV).

12:30 – Na trhu dochádza k nepriaznivému pohybu a akcie, ktoré trader drží, strácajú viac ako dve percentá. Čo teraz? Predať akcie na spodnej cene, alebo veriť že pôjdu opäť nahor?!

Žiadne také. Obchodník sa drží svojich pravidiel. Stanovil si určitú úroveň gama rizika a zabezpečil, aby akcie túto hodnotu jednoducho neprekročili.

Okolo jednej sa situácia upokojila a obchodník sa vracia k svojim analýzam.

Firemný pokec o projektoch

Okolo 13:30 sa obchodník zúčastňuje firemného mítingu, kde sa 30 minút preberajú nové veci v projektoch, na ktorých pracuje obchodné (trading) oddelenie.

O 14:00 sa obchodník opäť vracia k svojmu stolu s ôsmimi obrazovkami a pomaly ale isto si začína uvedomovať, že je hladný. Ak mu to situácia  dovolí, hodí si výdatnejší obed, ak nie, beží k automatu.

Na hodinkách je 14:30 a obchodník si dáva výrazne záležať, aby posúdil každé jedno riziko. Okrem systematických rizík v podobe rôznych makroekonomických dát sa môže objaviť aj firemná správa o reštrukturalizácii či zmene dividend. Obchodník musí byť naozaj pozorný a mať všetko pod kontrolou.

O 15:00 dostáva ďalšie obchodné požiadavky od klientov. Spolu s kolegami začnú na nich tvrdo pracovať, pretože vedia, že väčší objem znamená väčší plat!

Okolo 16:00 prichádza 15 hektických minút, kedy sa obchodník zameriava na zaistenie veľkej časti akcií obchodovaných v ten deň. Navyše, ešte stále prichádza niekoľko klientskych požiadaviek, ktoré sa snaží dokončiť.

Ešte sa pristaví pri junior obchodníkoch, aby ich skontroloval a poradil s prípadnými problémami.

Okolo 18:00 sa obchodník vracia domov. Aby zlepšil svoje vedomosti, vycibril zručnosti a držal krok so svetom, študuje rôzne knihy a časopisy o investovaní.

Niekedy sa predtým s kolegami staví bare za rohom, aby hodili drink a porozprávali sa o novinkách (ako niektorí obchodníci potvrdili, niekedy sa posedenie pretiahne aj do druhej ráno ;-)

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre