Turecký akciový trh dnes stratil viac ako 10 %!

Hlavný turecký akciový index počas dnešného obchodovania klesol až o 10,47 %. Dôvodom sú predovšetkým stupňujúce sa protivládne protesty, ktoré prerástli do násilných demonštrácií. Akciový index Borsa Istanbul 100 padá z obáv, že demonštrácie výraznejšie zasiahnu domácu ekonomiku.

Prepadla sa tiež turecká líra, ktorá klesla na svoje 16-mesačné minimum. K negatívnym dopadom sa pridáva tiež prudký nárast nákladov na poistenie tureckého dlhu voči platobnej neschopnosti.

Zadržaných už 1700 ľudí

Demonštrácie v krajine vypukli ako následok plánov na prestavbu námestia, ktoré by spôsobilo úbytok zelene, voľnej plochy a na mieste by vyrástlo obchodné centrum a priestory na komerčné využitie. Veľmi rýchlo sa však protesty rozšírili aj do ďalších miest a zmenili sa na ostré protivládne demonštrácie žiadajúce odstúpenie premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Minister vnútra uviedol, že pri nepokojoch bolo zadržaných už 1700 ľudí. Polícia na demonštrantov používa vodné delá a slzný plyn. Mešity, vysoké školy a obchody sa premenili na provizórne nemocnice.

Úder v čase problémov

Demonštrácie prichádzajú v čase, keď sa ekonomika nachádza vo vážnych problémoch. Hospodársky rast Turecka v roku 2012 bol len na úrovni 2,2 %, pričom v rokoch 2010 aj 2011 dosahoval viac ako 8 %. Centrálna banka v snahe pomôcť domácemu hospodárstvu znížila minulý mesiac hlavné úrokové sadzby o 50 bázických bodov.

Napriek pozícií v akej sa krajina nachádza, minulý mesiac agentúra Moody’s zlepšila ratingové hodnotenie Turecka prvýkrát za posledné dve desaťročia, keď ho posunula do investičného pásma. Ako dôvod uvádza štrukturálne a inštitucionálne reformy, ktoré v krajine prebehli ako aj očakávanie ďalšieho pokroku v oblasti reforiem.

Práve súčasná situácia však môže krajine skomplikovať jej pozíciu a sťažiť pozíciu pri lákaní zahraničných investorov. Tí môžu svoje investičné rozhodnutia z dôvodu zníženia rizika odkladať do doby, kedy sa situácia z dlhodobejšieho hľadiska upokojí a situácia v krajine sa stane opäť prehľadnou.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre