Investori predávajú indické akcie aj rupiu

Minulý týždeň sme vás informovali, že indická ekonomika zaznamenáva najpomalší hospodársky rast za posledných 10 rokov. Nie je to ale iba hrubý domáci produkt, ktorý signalizuje, že tamojšia ekonomika stráca formu.

Nepriaznivé vyhliadky naznačil aj index nákupných manažérov banky HSBC, ktorého hodnota v máji poklesla na 50,1 bodu, čo je najmenej za posledné 4 roky!

Odborníci už varujú, že najnovšie ekonomické údaje pre investorov neveštia nič dobré. Hlavný akciový index BSE Sensex aktuálne stráca takmer jedno percento na hodnotu 19 579 bodov. Ešte koncom mája tento index dosahoval hodnotu 20 200 bodov.

Trojpercentnej strate čelia akcie najväčšej indickej automobilky Maruti Suzuki, keďže spoločnosť ohlásila 14 %-ný prepad predaja. O 4 percentá klesajú aj akcie automobilovej spoločnosti Bajaj Auto.

Akciový index BSE Sensex – vývoj za posledných 5 dní

Od všeobecného trhového vývoja sa odklonili akcie softvérovej spoločnosti Infosys, ktoré si pripísali zisk 4,4 %. Akcie tejto spoločnosti profitujú z návratu spoluzakladateľa N.R. Narayana Murthy.

Okolo 11-mesačného minima tancuje indická rupia, ktorá je pod tlakom amerického dolára. Ten ťaží zo správ, že Federálny rezervný systém plánuje obmedziť svoje nákupy aktív. Tento krok posilňuje atraktivitu amerického dolára.

Komentáre