Dolár dostal úder pod pás. Euro získalo prevahu!

Menový pár EUR/USD si k 17:15 pripisuje zisk viac ako 0,70 % a siaha na úroveň 1,3080 dolára. Ešte predtým sa ale menový pár nachádzal na hodnote 1,2956 USD. Čo taká náhla zmena?

Dolár dostal úder pod pás, o ktorý sa postarali aktuálne údaje z amerického priemyselného sektora. Uznávaný predstihový ukazovateľ ISM v máji poklesol pod dôležitú 50-bodovú hranicu na 49,0 bodu. Súčasná hodnota sa nachádza na viac ako 4-ročnom minime a zo stola zmietla všetky náznaky jasného ekonomického oživenia USA.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Čo je index ISM?[/wptabtitle] [wptabcontent]Ide o takzvaný rozptylový index, ktorých je za Atlantikom viac. Indikátor je vyhodnotením mesačného prieskumu vo viac ako 400 spoločnostiach. Tie sú vyberané z 20 priemyselných odvetví spolu v 50 štátoch USA.

Prieskum vzniká formou otázok pre respondentov pôsobiacich v spoločnosti, týkajúce sa rôznorodých interných či externých ukazovateľov podniku. Členovia spoločnosti tak podajú aktuálnu situáciu o stave podnikových objednávok, dodávkach, zamestnanosti, produkcii, exporte či importe objednávok či platených cenách.

Respondenti pri prieskume iba informujú, či sa daný faktor (nezamestnanosť, produkcia …) zlepšil , zhoršil alebo ostal nezmenený, neuvádzajú teda konkrétne čísla. Jeho výsledná bodová hodnota tak znázorňuje „mesačný stav ekonomiky“.

Hodnota pod 50 bodov značí spomalenie či recesiu ekonomiky. Naopak, niekoľkokrát po sebe rastúca hodnota indikátora ISM signalizuje „optimizmus“.[/wptabcontent]

[/wptabs]

Do pozornosti sa tak opäť dostávajú menové stimuly Federálneho rezervného systému (FED), ktorým nakoniec nemusí byť pritiahnutý kohútik. To znamená, že extrémne robustné nákupy aktív zo strany americkej centrálnej banky budú pokračovať bezo zmeny, čo dolár oberá o jeho lesk. Práve náznaky toho, že FED zúži svoj program nákupu aktív, dodávali americkému doláru výraznú silu.

Euro sa nad dolárom vyťahovalo už v raných obchodných hodinách, za čo môžu lepšie než očakávané údaje z eurozóny.

Dnešný vývoj menového páru EUR/USD

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre