Sa zobuď. Štát ťa už nenakŕmi! (časť tretia)

Nie, určite som na vás nezabudol, keďže v príspevku „Sa Zobuď. štát ťa už nenakŕmi! (časť druhá)“ som vám sľúbil jednoznačné pokračovanie, ktoré prichádza práve teraz.

Nedávno sme sa v Investičných Novinách trošku vyhrali s obrázkami a na našu Facebook stránku sme pripli tento príspevok s otázkou, komu by ste zverili svoje peniaze. Zrejme to bude zložením našej čitateľskej základne (sme radi, že máme normálnych fandov), že určité dva body boli totálne vypískané.

Okrem toho som sledoval, ako sa obrázok objavil aj na iných FB miestach, kde bola reakcia fanúšikov totálne rovnaká. Body 5 a 6 dostali jasné K.O. a my sme boli „obvinení“ za sarkazmus :)

To ale nie je všetko. Od doby, kedy bola uverejnená druhá čas „Sa zobuď..“ som sa stretol aj s urazenými, ktorí na štát nedajú dopustiť. Moje pocity boli zmiešané. Najprv som bol zarmútení, že sa aj dnes medzi mladými ľuďmi nájdu zaslepené ovečky štátu (viď foto vyššie), ktoré sa nechajú vodiť za ručičku chorľavého systému, avšak zároveň som sa dobre pobavil pri pomyslení, ako sa o nich štát postará o 30 – 40 rokov (tá predstava stojí za to).

Snažte sa o to, aby štát prosil vás, nie vy štát!

Vráťme sa ale k našej Facebook foto. Komparácia, ktorú sme v jedno pekné poludnie poskladali, už na prvý pohľad naznačuje, kde by sa vašim peniazom žilo najlepšie. Pripomeniem, že prvý človek na obrázku, Warren Buffett svoje peniaze už 40 rokov za sebou zhodnocuje o 20 % p. a.

Má vlastnú investičnú spoločnosť (každý by sa mal miesto podporovania sociálnej poisťovne a ukladania peňazí do pochybných správcovských spoločností snažiť poskladať svoj malý fond) a štát mu nepomáha – on pomáha štátu.

Ako? V krízových rokoch 2007 – 2009  finančne zasanoval niekoľko systémovo dôležitých inštitúcií, nehovoriac o daniach, ktoré platí.

Samozrejme, nenabádam vás, aby ste so svojimi úsporami bežali za Buffettom alebo Lloydom Blankfeinom (na našej schéme č.7), ktorý sa z chudobného chlapca vypracoval na tú najväčšiu Wall Street kapacitu.

Staňte sa Buffettom (a pokiaľ sa dá aj Mega-Buffettom) vy sami. Neučte sa štátom zadefinované poučky, ktoré sú dobré len pre tých, ktorí plnia válov.

„Kopírujte“ finančnú gramotnosť ľudí, ktorí majú na to, aby sa na dôchodok pobrali už vo veku 30 rokov. Ľudí, ktorí vo svojich slovníkoch nemajú slovo sociálny, pretože im ho k životu netreba. Takže zdôrazňujem po tretí krát. Zobuďte sa, štát vás už nenakŕmi.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre