India rastie najpomalšie za 10 rokov!

Indická ekonomika v poslednom období výrazne spomaľuje. Rast krajiny za obdobie finančného roka 2012-2013 bol dokonca najpomalší za posledných desať rokov.

Aktuálne čísla ukázali, že ekonomika rástla v priebehu roka tempom len 5 %, zatiaľ čo za obdobie január-marec tohto roka dosiahol rast úroveň 4,8 %.

Ešte pred dvoma rokmi pritom India rástla ročne až o 9 %. V posledných mesiacoch však výrazne začali klesať odvetvia výroby ako aj služieb.

Premiér to vidí ako dočasné spomalenie

Výrobný sektor rástol v priebehu posledného štvrťrok medziročným tempom 2,6 %, a poľnohospodárstvo dokonca len 1,4 %. Čísla sú v súlade s oficiálnymi odhadmi. Ešte vo februári svoj odhad rastu znížila aj samotná krajina, čo podčiarkuje potrebu krokov na opätovné naštartovanie pomaly stagnujúcej ekonomiky.

Premiér Manmohan Singh (na snímke) minulý mesiac vo vyhlásení uviedol, že súčasný pokles rastu je len dočasný a je presvedčený, že ekonomika sa čoskoro vráti k rastu okolo 8 %.

Podnikatelia to ružovo nevidia

Až také pozitívne vyhliadky nemá podnikateľská sféra. Tu nálada zostáva pesimistická a podnikatelia poukazujú na znepokojivo vysokú infláciu a oneskorenie prijímania kľúčových reforiem.

Kapitálové investície v krajine spomalili v prvom štvrťroku 2013 rast na 3,5 %, čo je o jedno % menej ako v minulom kvartáli. Znižujú sa tiež priame zahraničné investície do krajiny a naopak množstvo kapitálu, ktorý krajinu opúšťa je na vzostupe. Je tak viac ako zrejmé, že India bude nútená prijímať potrebné opatrenia, ktoré by ekonomiku opäť pomohli naštartovať.

Indický ekonóm Aninda Mitra zo spoločnosti Capital Economics uvádza, že pri pohľade na ekonomický vývoj nie je badať takmer žiadny dramatický obrat. Mitra očakáva, že 3. najväčšia ekonomika Ázie ročne porastie o 5 – 6 %.

Aktuálne údaje, ktorá tak dopadli v súlade s trhovými očakávaniami, znížili pravdepodobnosť, že by indická centrálna banka na svojom zasadnutí 17. júna prikročila k zníženiu úrokových sadzieb. Indické akcie vzhľadom na prchavé šance zníženia sadzieb poklesli o 2 percentá.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre