5 vecí piatka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Americká spoločnosť Dell na svojom piatkovom mimoriadnom zasadnutí akcionárov oznámila, že o prevzatí spoločnosti jej zakladateľom Michaelom Dellom (na snímke) by sa malo hlasovať 18. júla 2013.

Michael Dell chce svoju spoločnosť, ktorú založil v roku 1984 na internátnej izbe, s podporou investorov stiahnuť z akciového trhu a prevziať ju do súkromného vlastníctva.

2. Index nákupných manažérov pre americký región Chicago zaznamenal výrazné zlepšenie. Jeho májová hodnota vzrástla z predošlých 49 bodov na 58,7 bodu, čo je najvyššia úroveň od marca 2012.

Výrazne pozitívne dáta zvýšili pravdepodobnosť, že americká centrálna banka ukončí svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku. Wall Street vzhľadom na to zakončil v červenom. Akciový index Dow Jones stratil 1,36 %, čím obchodovanie zakončil na hodnote 15 115 bodov.

3. Miera nezamestnanosti v eurozóne dosiahla nový rekord, keď sa v apríli vyšplhala o 0,1 percentuálneho bodu na 12,2 %. V Španielsku miera nezamestnanosti predstavuje 26,8 % a v Grécku až 27 %.

S vysokou nezamestnanosťou na úrovni 17,8 % bojuje aj Portugalsko. Štatistický úrad Eurostat odhaduje, že v apríli bolo v menovej únii 19,375 milióna nezamestnaných.

4. Ako ukázali najnovšie údaje, nová politika Japonska zatiaľ nemá na ceny žiadúci vplyv, takže krajina zostáva aj naďalej v nepríjemnej deflácii. Spotrebiteľské ceny bez započítania volatilných cien čerstvých potravín klesli v apríli medziročne o 0,4 %, čím klesajú už šiesty mesiac za sebou. Celkový index spotrebiteľských cien klesol ešte viac a to medziročne o 0,7 %. Krajine sa nedarí priblížiť k stanovenému cieľu, ktorým je inflácia na úrovni dvoch percent.

5. Čísla, ktoré v piatok prišli z Indie informujú, že tamojšia ekonomika vo fiškálnom roku 2012/2013 rástla tempom len 5 %, čo je najpomalšie tempo za posledných 10 rokov. Za obdobie január-marec tohto roka dosiahol rast úroveň 4,8 %. Ešte pred dvoma rokmi pritom India medziročne rástla až o 9 %. Komplexný článok vám prinesieme už zajtra.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Komentáre